Comisia Europeana a aprobat, in premiera, cultivarea cartofului modificat genetic

Ad imageAd image

Comisia Europeana (CE) a autorizat cultivarea cartofului modificat genetic Amflora in Uniunea Europeana (UE). Cartoful Amflora va fi cultivat pentru extragerea de amidon industrial, fabricarea hartiei, insa si in hrana animalelor. Decizia Bruxellesului a starnit valuri de proteste in randul organizatiilor ecologiste si a statelor membre.

CE a adoptat si trei decizii de plasare pe piata a trei tipuri de porumb modificat genetic pentru hrana, dar nu si pentru cultivare. Comisia a dat asigurari ca toate deciziile favorabile industriei de biotehnologie au fost subiectul unor cercetari atente si se intemeiaza in principal pe un aviz favorabil dat de Agentia europeana pentru siguranta alimentara.

In 2007, statele membre UE luasera in discutie posibilitatea autorizarii cultivarii acestui tip de cartof, insa nu au reusit sa ajunga la un consens. Este pentru prima data in 12 ani cand UE autorizeaza cultivarea unui OMG.

Cererea de autorizare a comercializarii cartofului Amflora a primit o opinie favorabila in Suedia, care a fost insarcinata cu evaluarea riscurilor. Desi unele state membre au avut obiectii impotriva acestei evaluari, EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) a confirmat in mod repetat evaluarea pozitiva.

Cartoful este prin natura sa o cultura care prezinta un risc scazut de a se raspandi in mediul inconjurator sau de a-si transfera genele altor plante. Dupa cum prezinta si studiul efectuat de EFSA: „Cartoful supravietuieste foarte rar in afara mediului de cultura si nu exista indicatii privind invazivitatea cartofului modificat genetic. Din moment ce reproducerea este vegetativa si schimbul natural de material genetic este posibil numai cu alte varietati de cartof, exista un risc neglijabil de flux transgenic. Deci nu sunt anticipate efecte accidentale asupra mediului inconjurator”.
Cartoful modificat genetic cu denumirea Amflora (EH92-527-1), a fost creat de compania de chimicale BASF din Germania pentru a produce mai mult amidon sub forma de amilopectina ce poate fi procesata industrial pentru fabricarea textilelor, hartiei si betonului. Amflora a primit ieri toate autorizatiile solicitate de BASF: de cultivare comerciala pentru uz industrial si de utilizare a amidonului pentru produse alimentare destinate oamenilor si animalelor. Este prima decizie de a autoriza un nou OMG dupa 1998, anul in care a fost autorizat porumbul MON810.
Pe langa riscurile comune tuturor organismelor modificate genetic, cea mai grava problema reprezentata de Amflora este gena marker pe care o contine (NPT II) care ii confera rezistenta la o serie de antibiotice dintre care cele mai importante sunt: kanamicina, neomicina, paromicina, butirosin, gentamicina B si geneticin, fiecare dintre acestea avand un spectru larg de actiune. Nu se poate garanta ca gena de rezistenta la antibiotice nu va intra in lantul alimentar.

PIATA agricola

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu