- Publicitate -
Ad imageAd image

Comisarul sef Ionel Todoran afirma ca putea lua declaratii in cazul Daniel Grec – Aflat in Viseu, acesta a fost cautat de „Buric”, pentru a merge in Borsa

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Arestarea tanarului Daniel Grec, la mijlocul lunii noiembrie, in urma unui incident petrecut in orasul Borsa, a lasat in urma numeroase aspecte care asteapta inca o explicatie.

Politistii din localitate au fost acuzati ca i-au fabricat un dosar lui Daniel Grec, fiul consilierului judetean Gheorghe Grec, si ca prin actiunile lor au favorizat arestarea acestuia, in conditii mai mult decat ciudate.

In acest caz apar si nume importante ale unor sefi din Politia maramureseana, cum ar fi cel al comisarului sef Ionel Todoran, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Maramures.

Acesta a participat direct la luarea declaratiilor celor implicati in acest caz, consemnand declaratia unui anume Dumitru Timis, din Borsa, patronul firmei Danidun (cel suspectat ca s-ar afla in spatele fabricarii dosarului in baza caruia Daniel Grec a fost retinut si arestat).

Faptul ca tocmai Ionel Todoran a fost cel care i-a luat declaratia lui Dumitru Timis (zis Buric) a ridicat semne de intrebare. De ce s-a deplasat adjunctul IPJ Maramures la Borsa si de ce declaratia lui Buric nu a fost luata de un politist din localitate?

Comisarul sef Ionel Todoran afirma ca in calitatea pe care o are, poate lua declaratia oricarui cetatean, atunci cand i se solicita. Mai mult, are chiar obligatia de a face lucrul acesta.

„In ziua respectiva ma aflam la Viseu. Am fost cautat de un cetatean din Borsa, care avea de reclamat ceva. M-am deplasat de la Viseu la Borsa. Conform legii, am intocmit un proces-verbal cu declaratia sa, pe care l-am predat procurorului. Acesta urmeaza a verifica si a face cercetari. A fost o declaratie in care nu s-au dat foarte multe detalii. Nici nu era de datoria mea sa verific aspectele respective. Indiferent de pozitia mea in cadrul IPJ Maramures, calitatea mea de ofiter al politiei judiciare este data de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si doar aceasta institutie imi poate lua calitatea respectiva”, a spus Todoran.

Acesta a mai afirmat ca a luat doua declaratii in aceeasi zi si de la aceeasi persoana, pentru ca prima nu a putut fi finalizata, din cauza unui eveniment aparut in timpul consemnarii acesteia.

„Daca ne uitam pe continutul lor, vom vedea ca ele cuprind elemente diferite. Tocmai de aceea nu sunt cuprinse in acelasi act. In timp ce consemnam una dintre declaratii, a aparut un eveniment. Ulterior, am luat o alta declaratie. Dar actele respective au fost verificate de institutiile statului. Toate sunt in regula. Actele intocmite de noi se afla sub directa supraveghere si coordonare a procurorului. Orice greseala poate duce la nulitatea actului.

Iar in cazul de care spuneti, a fost angajat unul dintre cei mai buni avocati din Maramures (Ioan Blajan, n. red.). Chiar credeti ca se putea face vreo jonglerie?”, a adaugat Ionel Todoran.

La randul sau, comisarul sef Liviu Taut, seful Inspectoratului Judetean de Politie, a precizat ca adjunctul sau putea lua declaratiile.

„Sigur ca putea sa ia declaratii. Este adjunct al sefului Inspectoratului, cu competenta in tot judetul. Din partea mea nu trebuie nimic (nicio aprobare, n. red.). Cercetarile, acolo, au fost efectuate de un colectiv. Nu putea un singur lucrator”, a spus Taut.

Controversele asupra acestui caz pornesc de la faptul ca singura baza a retinerii, iar apoi a arestarii lui Grec, a constituit-o declaratiile catorva lucratori forestieri, care au afirmat ca au fost batuti de tanarul borsean. Declaratiile acestora sunt contradictorii si conduc la ideea ca povestea a fost una ticluita de angajatii lui Dumitru Timis „Buric”, pentru a-l infunda pe Grec.

Una dintre principalele necunoscute ramane arma cu care tanarul si-ar fi lovit victimele, la o cabana situata in padure. Arma respectiva (cand pistol mitraliera, cand pusca) nu s-a gasit niciodata, la fel cum nu s-au gasit nici tuburile cartuselor folosite (dupa cum declara victimele) in apropierea cabanei.

De asemenea, victimele sunt confuze si atunci cand vorbesc de numarul persoanelor aflate in cabana. Uneori au fost sase, alteori au fost sapte.

Din intreaga poveste nu lipseste nici medicul legist. Doctorul Alin Capalnean i-a acordat unui tanar din localitatea Telci (judetul Bistrita-Nasaud), pe nume Vasile Dragoi, zis Nelu Tafistu, 40 de zile de ingrijiri medicale. Apoi, cand tanarul „batut crunt” de Daniel Grec a inceput sa-si revina, Capalnean i-a mai dat trei saptamani de ingrijiri medicale. In total, 62 – 65 zile.

Dupa doua saptamani de la incident, Nelu Tafistu era bine-mersi, acasa, acordand interviuri si tragand sanatos din tigara, in conditiile in care mandibula sa era facuta ferfenita.

Pana la lamurirea tuturor aspectelor legate de dosarul Daniel Grec, tanarul ramane in arest. Mandatul de arestare al acestuia a fost prelungit in conditiile in care primul mandat a fost atacat, insa recursul nu s-a judecat pana la expirarea celor 29 de zile. In prezent, dosarul este solutionat de Parchetul Viseu de Sus.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu