Colecția Kovács: Una dintre cele mai mari colecții de arheologie din țară, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (VIDEO)

Ad imageAd image

La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se poate vizita în această perioadă „Colecția Kovács”, cu 20.000 piese, care aparţine preotului reformat Kovács Gyula din satul Berea. În anul 1951, acesta a început să se intereseze de vestigiile arheologice din raza comunelor Ciumeşti-Berea, Sanislău, Foieni (actualmente în județul Satu Mare).

Din hotarul acestor comune a identificat pe teren în jur de 100 situri arheologice de la epoca mezolitică şi până la perioada medievală, potrivit muzeubaiamare.ro.

”În această perioadă la Muzeul de Istorie din Baia Mare, printre alte expoziții, avem și expoziția dedicată colecției Kovács. Această persoană a fost preotul reformat Gyula Kovács, care în anii 50-60 a strâns peste 20.000 de piese și artefacte. Ca număr și ca importanță este una dintre cele mai mari colecții de arheologie din țară, puține muzee se pot mândri cu astfel de colecții

Acest preot Kovacs a ajuns în zona Ciumești, Carei, zona Satu Mare. Avantajul sau norocul acestui preot este că în anii 50 a început agricultura mecanizată în acea zonă, până atunci se ara cu boii, cu caii. Atunci se intră cu plugul mult mai adânc, la 30-40 cm, ceea ce nu se întampla înainte. Zona era foarte locuită, ca urmare apar foarte multe situri. Dânsul a înregistrat toate siturile, undeva peste 100 de situri arheologice descoperite în 10 ani, ceea ce este un record”, a spus dr. Marius Ardeleanu, muzeograf în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Detalii în video

Vlad HERMAN

Video: Călin OȘAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu