COD RUTIER MODIFICAT – Apare un nou prag de viteză. Permisul va fi suspendat 6 luni

Ad imageAd image

Senatorii au decis o nouă modificare a Codului Rutier, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice urmând a merge acum la votul decisiv al deputaților. Șoferii care depăși viteza de peste 100 km/h vor avea permisul suspendat, planurile fiind chiar de confisca mașina pentru viteză excesivă. Amenda maximă care se va putea aplica va fi de 2900 de lei. 

Inițiatorii acestui proiect de lege spun că cele mai grave consecințe ale evenimentelor rutiere sunt din cauza vitezelor peste limita legală: „Bazându-se pe calităţile tehnice ai autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi „incită” pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste lOOkm/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier dar şi celor care se află în apropierea acestuia. Conform datelor din anul 2022 prezentate de Inspectoratul General al Poliţiei Române nerespectarea regimului legal de viteză a fost principala cauză a producerii de accidente în primele 8 luni dar şi cauza care a produs, din nefericire, cele mai multe decese respectiv persoane rănite grav”.

Tot anul trecut pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost reţinute de către Poliţia rutieră 54.137 de permise de conducere, mai exact 50.690 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h și 3.447 pentru depăşirea cu mai mult de 70 km/h. În 2022 peste 3.440 de conducători auto au fost depistaţi cu viteze de peste 70 km/h faţă de normele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

„Viteza excesivă (viteze de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare) ar trebui pedepsită mai aspru, deoarece consecinţele acţiunii voite ale conducătorului auto, în situaţia apariţiei unui accident rutier, sunt întotdeauna grave şi au drept rezultat, în cele mai multe cazuri, decesul unor participanţi la trafic. Fiecare conducător auto trebuie să conştientizeze că rezultate acţiunii sale de a conduce cu viteză de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare nu vor avea consecinţe numai asupra sa ci pot avea consecinţe şi asupra familiei sale. De asemenea, foarte mulţi conducători auto nu realizează amploarea gravităţii consecinţelor la care se expun în cazul unui impact la viteză ridicată, acestea mărindu-se în mod proporţional cu viteza. O viteză chiar şi cu câţiva km/h mai puţini poate face diferenţa dintre evitarea sau nu a unui accident ori dintre viată si moarte.

Deoarece caracteristicile tehnicii auto s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, în sensul că pot avea viteze de peste 200 km/h şi într-un timp foarte scurt, este necesară crearea unei noi trepte în aplicarea sancţiunilor, respectiv
depăşirea cu peste 100 km/h a limitei legale de viteză. De aceea am propus, prin acest proiect de lege, în primă fază reţinerea permisului de conducere şi a certificatului de înmatriculare/înregistrare a autovehiculul pentru 6 luni. Dacă reţinerea permisului va avea efect doar asupra persoanei în cauză, reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a autovehiculului va avea efect asupra întregii familii a conducătorului auto prin nefolosirea acestuia şi astfel conducătorul auto se va gândi „mult mai mult” dacă să conducă autovehiculul cu viteză de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare. De asemenea, ca măsură suplimentară, dacă conducătorul auto repetă aceeaşi faptă într-un interval de 6 luni, perioada de suspendare a permisului auto se va prelungi de drept cu 30 de zile. O altă măsură
suplimentară de conştientizare a gravităţii faptei care ar trebuie sa-l facă pe conducătorul auto să se gândească de două ori înainte de a circula cu un autovehicul care are certificatul de înmatriculare/ înregistrare este aceea de a confisca autovehiculul care va fi identificat în trafic în perioada de suspendare a certificatului. Confiscarea autovehiculului pentru viteză excesivă este o sancţiune care se aplică în Olanda şi Marea Britanie”, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu