- Publicitate -
Ad imageAd image

CLĂDIRI ÎN PARAGINĂ – Impozite majorate pentru proprietarii care își bat joc de proprietățile lor

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În Baia Mare, dar și în județ, în special la orașe, avem destule clădiri care nu fac cinste nimănui. De cele mai multe ori vorbim de clădiri aflate în litigii, iar trist este faptul că în unele cazuri vorbim de clădiri monument istoric. Și exemple avem destule în centrul vechi al Băii Mari, în Baia Sprie, dar nu numai. În cazul locuințelor individuale, problema este legată de cele mai multe ori de lipsa banilor pentru reabilitarea acestor clădiri.

„Aceste clădiri vechi, în paragină, au regim juridic problematic. Multe sunt în litigii, altele au probleme legate de insolvență, iar în cazul locuințelor probabil că sunt lăsate moștenire și noii proprietari, moștenitorii nu le mai pot întreține. În cazul clădirilor monument văd o mai mare implicare din partea municipalității, a Consiliului Județean, iar acolo unde se poate ar trebui încercată varianta parteneriatului public-privat. S-ar găsi și investitoti privați care să adere la anumite idei. La noi acest tip de parteneriat nu tare funcționează, pentru că este prea multă legislație și atunci pe mulți îi sperie treaba asta cu acest tip de parteneriat.

În cazul celor care nu își întrețin clădirile probabil că o mărire a impozitului, pentru că legislația dă voie pentru o mărire de până la 500% pentru clădirile lăsate în paragină sau neîntreținute, probabil că ar ajuta. Nu ai grijă de fațadă, de curte sau de gard, atunci trebuie să plătești. Numărul clădirilor a rămas constant. în mare parte. Nu cred că a crescut, din contră cred că va scădea. La un moment dat acea clădire va fi suficient de atractivă pentru cineva care să vină să o cumpere, da, pentru alte scopuri, și atunci unele lucruri le rezolva timpul”, precizează Horia Brânzei, arhitect din Baia Mare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu