România a fost şi va rămâne „spaţiu de siguranţă şi linişte” pentru valurile de refugiaţi ucraineni, a declarat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că ţara noastră şi-a asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional în gestionarea acestei crize, informează AGERPRES.
Şeful Executivului a participat, vineri, la Palatul Victoria, la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, realizat de Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, în colaborare cu partenerii instituţionali.
„Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noştri, fie că vorbim de transport gratuit, de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, zeci de mii de intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau de garanţia siguranţei oferite de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră. România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional, care (…) a oferit şi cele mai importante coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă”, a afirmat Ciucă.
El a adăugat că Guvernul de la Bucureşti a generat o strategie clară de răspuns la criza refugiaţilor, bazată pe două faze: intervenţia de urgenţă şi răspunsuri pe termen mediu şi lung pentru integrarea refugiaţilor, care au presupus o colaborare extinsă cu toţi partenerii sociali de tip „all society response”.
„România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan naţional de măsuri de incluziune şi protecţie a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi a propus statelor europene un model de leadership şi coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaţilor, concretizat în Platforma de la Bucureşti, care oferă spaţiul de dialog la nivel înalt pentru această situaţie umanitară fără precedent. Am învăţat şi multe lecţii în anul care s-a scurs pe fondul acestei crize fără precedent. Am văzut şi testat limitele sistemului nostru de asistenţă şi, uneori, ale capacităţii logistice sau de resurse umane. Şi aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, societatea civilă şi mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari şi am fost capabili să livrăm un răspuns coerent şi eficient”, a transmis premierul.
Nicolae Ciucă a reiterat că România va continua să ofere sprijin Ucrainei şi refugiaţilor.
„Suntem în etapa în care trebuie să avem o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”, a completat el.
Prim-ministrul a reafirmat, totodată, că lupta împotriva traficului de persoane rămâne o prioritate pe agenda sa şi a Guvernului.
„Faptul că prin această coordonare de la nivelul Cancelariei am reuşit, anul trecut, să îmbunătăţim ratingul de ţară al României la nivelul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii este o recunoaştere a acestui angajament şi a efortului depus în acest sens. Doresc însă să menţionez foarte clar că nu ne vom opri aici. Am lucrat intens în anul 2022 să avem un nou mecanism de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane – primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgenţă pentru a depista timpuriu victimele. Avem, pentru prima dată, un plan integrat de acţiune pentru a răspunde tuturor recomandărilor internaţionale în acest domeniu şi un grup de lucru special destinat prevenirii şi combaterii traficului de persoane în rândul refugiaţilor din Ucraina”, a menţionat Ciucă.
El a evidenţiat şi eforturile guvernamentale în privinţa drepturilor copiilor şi a persoanelor cu dizabilităţi.
„Avem, iată, instrumentele de sprijin eficiente şi utile pentru copii, precum numărul unic 119 pentru copiii neglijaţi, exploataţi, abuzaţi, RO-ALERT, „Copil dispărut” şi, desigur, asigurăm peste 70.000 de ore de terapie gratuită pentru copii şi un sistem prin care persoanele adulte cu dizabilităţi intelectuale nu vor mai fi deprivate de capacitatea legală. Adică, se pot angaja, se pot căsători, pot vota şi pot decide asupra vieţii lor, cu mai mult sau mai puţin sprijin”, a explicat premierul.
Potrivit acestuia, anul trecut, s-a reuşit realizarea unui „parteneriat de excepţie” între Guvern, autorităţile locale, agenţiile ONU, misiunile diplomatice din România, societatea civilă şi, nu în ultimul rând, mediul privat şi cetăţenii români.