Citu: Plata ratelor se suspenda pe o perioada de pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020

Ad imageAd image

Plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioada de pana la 9 luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020, a declarat, joi seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, informeaza AGERPRES.

Acesta a precizat ca in sedinta de Guvern a fost aprobata Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, normele de aplicare urmand sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern si publicate in 15 zile de la aprobarea acestei ordonante.

„Cine sunt debitorii care pot sa beneficieze de aceasta facilitate? Toti cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de imprumutat in contractele de credit. Pe ce perioada se pot suspenda? La data intrarii in vigoare se suspenda la cererea debitorului cu pana la noua 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici am introdus inca o clarificare. Debitorul poate opta prin solicitarea transmisa creditorului sa suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane pe o perioada cuprinsa intre una si 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. De ce am facut acest lucru? Pentru ca s-ar putea sa fie persoane sau companii care doresc doar sa suspende pe o perioada de una, doua sau trei luni. Le-am oferit aceasta flexibilitate”, a explicat Citu.

Ministrul a precizat ca de aceasta facilitate pot sa beneficieze cei care au fost afectati direct sau indirect de pandemia de Covid-19.

„Avand in vedere ca decizia Bancii Centrale Europene si a Bancii Nationale a Romaniei au venit in urma pandemiei de Covid-19, iar decizia bancii centrale a Romaniei se refera explicit la aceasta pandemie, a trebuit sa includem un articol care spune foarte clar: masura prevazuta de aliniatul 1, suspendarea platii, se acorda doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia de Covid-19”, a mentionat Florin Citu.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu