- Publicitate -
Ad imageAd image

Ciolacu: Statul să-şi asume curajos măsuri de stopare a accidentelor auto produse din cauza drogurilor

Ad imageAd image

drStatul, Parlamentul, societatea civilă trebuie să-şi asume „curajos” orice măsură care să stopeze accidentele auto soldate cu pierderea de vieţi omeneşti produse din cauza consumului de alcool şi droguri la volan, a declarat, luni, prim-ministrul Marcel Ciolacu, informează AGERPRES.

Şeful Executivului a participat luni, la Palatul Victoria, la dezbaterea „Legea Anastasia. Drumul către viaţă”, organizată în contextul Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie.

„Cred că e cazul să luăm măsuri. Orice stat care constată că eşti pe primul loc la accidente, la pierderi de vieţi omeneşti, când constaţi că în şcoli din ce în ce mai mult se consumă droguri – droguri, de multe ori, care sunt nişte invenţii, nişte substanţe care, pur şi simplu, vor mutila acei copii. (…) Nu mai există dublă măsură. În momentul acela, statul, Parlamentul, societatea civilă trebuie să-şi asume curajos orice măsură să stopeze. În acest punct ne aflăm: ne mor copii nevinovaţi pe şosele. Acesta este adevărul. Suntem pe primul loc în Europa. Da, 10 ani nu mai ai dreptul să circuli cu maşina. Da, să ţi se confişte maşina, să ştie şi părintele să nu-ţi mai împrumute maşina sau vreun coleg atât timp cât nu se asigură că nu te urci la volan drogat, băut sau fără carnet”, a transmis Ciolacu.

Premierul a evidenţiat că este momentul în care autorităţile statului trebuie să intervină.

„Eu îmi aduc aminte, când aveam 16 ani, a început visul de a avea carnet. Era lupta, de-abia aşteptam să am 18 ani ca tatăl meu să-mi împrumute Dacia 1300. Să merg măcar o dată la şcoală cu maşina. Ai 16 ani, ai 17 ani, te-au depistat drogat la şcoală, o perioadă de timp nu ai voie să dai examen pentru permis. Trebuie să înţeleagă şi copiii că nu pot consuma droguri şi la 18 ani să-şi ia permisul. Este visul fiecărui adolescent. Trebuie să găsim soluţii”, a explicat Ciolacu.

El a punctat că, pe lângă legislaţia aferentă, este nevoie şi de implicarea întregii societăţi în campania de conştientizare a Legii Anastasia, derulată sub motto-ul „Fii curat la volan”.

„Nu e suficientă legislaţia, trebuie şi educaţie şi trebuie să ne implicăm cu toţii. E ceva transpartinic. Nici nu trebuie să existe cuvântul partide în această iniţiativă. Aş dori să mulţumesc marilor companii care s-au implicat în acest proiect de promovare a Legii Anastasia, ONG-urilor, elevilor, studenţilor. Nu putem să nu mulţumim tatălui Anastasiei – cred că, cu toţii, nu ne dorim să fim în sufletul lui după pierderea avută – care a găsit puterea să se implice şi să ridice acest caz ca să-l vedem cu toţii în adevărata lumină a faptului că era cazul să înăsprim legislaţia dacă vei conduce fără carnet, dacă vei conduce sub influenţa alcoolului şi dacă vei conduce după ce ai consumat droguri. Fii curat la volan mi se pare un motto foarte bun de promovat de către noi toţi. Sperăm să ni se alăture toată mass-media în a promova acest caz, ca pierderea familiei, decesul Anastasiei, să nu fie degeaba şi să fie încă o cifră într-o statistică a ţării „, a subliniat prim-ministrul.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu