Cinci lucruri care schimbă lumea – 5 februarie 2021

Ad imageAd image

1.Români blocați pe aeroporturile din Mexic

✈️ Peste 100 de români care călătoreau în Mexic în scopuri turistice, au fost blocați în această săptămână pe Aeroporturile Internaționale din Cancun și Ciudad de Mexico, după ce autoritățile le-au luat documentele și telefoanele și le-au interzis intrarea în țară. Ulterior, cu excepția a 5 dintre ei, cetățenilor români li s-a permis intrarea în Mexic.

2. Navalnîi a fost condamnat la închisoare. Statele din occident cer eliberarea sa

Opozantul regimului de la Kremlin, Alexei Navalnîi a fost condamnat, marți, de instanța rusă la doi ani și opt luni de închisoare. El a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul de chiloți” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”. Rușii au protestat la Moscova iar poliția a făcut 1000 de arestări. Statele Unite și Uniunea Europeană cer eliberarea sa imediată.

3. Europa aplică un plan de proporții în lupta contra cancerului

🎗 În fiecare an, ziua de 4 februarie este marcată drept ziua internațională de luptă împotriva cancerului. 2021 este însă un an extrem de important în acest sens în Europa. U.E a lansat cu această ocazie un plan concret și îndrăzneț pentru a lupta împotriva cancerului. Obiectivul său principal este reducerea inegalității accesului la servicii medicale prin centre mobile și tratament accesibil tuturor pacienților.

4. Planul SUA de retragere a 12.000 de soldaţi din Germania este suspendat.

🇺🇸 Planul SUA de a retrage 12.000 de soldaţi americani din Germania, inițiat de fostul președinte Donald Trump, este deocamdată suspendat după tranziţia de putere la Casa Albă, a transmis joi agenția germană DPA. Un contingent de militari americani retrași din Germania urma să ajungă în țări din Europa de Est, printre care și România.

5. Statul francez, condamnat pentru „carențe” în combaterea încălzirii globale

⚖️🌲Tribunalul administrativ din Paris a decis că statul francez este „responsabil” de carenţe în combaterea încălzirii climei, transmite RFI. Tribunalul a fost sesizat de patru ONG-uri sprijinite şi de o petiţie semnată de 2,3 milioane de cetăţeni francezi. Este pentru prima oară când justiţia recunoaşte că statul a comis o „greşeală” fiind incapabil să-şi respecte propriile angajamente luate pentru a reduce gazele cu efect de seră. Tribunalul a condamnat statul să verse un euro simbolic celor patru asociaţii pentru «prejudiciu moral».

❗️ Statul român a devenit colecționar de proceduri de infringement pe Mediu. La sfârșitul lui 2020 a strâns deja 77 de astfel de proceduri. 77! Și nu pare să facă prea multe în acest sens. Idei? Cetățenii trebuie să se implice pentru că este țara lor.

🖤 IMAGINEA CARE SCHIMBĂ LUMEA: Alexei Navalnîi în custodia poliției din Moscova exprimându-și dragostea către soția sa

Sursa foto: Associated Press

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew Europe

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu