Cinci lucruri care schimbă lumea – 26 martie 2021

Ad imageAd image

1️⃣ Uniunea Europeană înăsprește controalele asupra exporturilor de vaccin
UE a decis miercuri să înăsprească controalele asupra exporturilor de vaccin împotriva COVID-19. Confruntată cu dificultăţi legate de livrările de vaccin, Uniunea a creat în ianuarie un sistem de monitorizare a exporturilor de vaccin anti-COVID-19, pe fondul disputei cu producătorul britanico-suedez AstraZeneca.
🛳 Până acum, exporturile puteau fi blocate numai dacă se considera că o companie nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de UE şi erau acoperite doar exporturile către anumite ţări. Comisia Europeană a renunţat la excepţiile pentru exporturile către ţările vecine. Noul sistem, mai strict, introduce de asemenea două noi criterii: luarea în calcul a gradului de avansare a campaniei de vaccinare în ţara respectivă şi dacă statele producătoare de vaccin exportă într-o manieră reciprocă.

2️⃣ UE impune sancțiuni împotriva unor responsabili chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului. China ripostează iar acordul comercial devine incert.
Consiliul Uniunii Europene a decis luni să impună măsuri restrictive împotriva a 11 persoane și patru entități responsabile pentru încălcări grave ale drepturilor omului. Printre încălcările vizate în prezent se numără detențiile arbitrare pe scară largă, în special ale uigurilor din Xinjiang în China. Ulterior, China a sancţionat cinci europarlamentari din Comitetul pentru drepturi ale omului şi experţi pe tema Chinei. Dar a anunţat sancţiuni şi împotriva Comitetului pentru Securitate şi Politică format din 27 de ambasadori ai statelor membre.

3️⃣ O nouă variantă „dublă mutantă” a coronavirusului a fost descoperită în India.
Oamenii de știință verifică dacă noua tulpină indiană, în care se reunesc două mutații în același virus, poate fi mai infecțioasă sau mai puțin afectată de vaccinuri. Potrivit Ministerului Sănătății, 5 state indiene în care se manifestă variantele mutante, raportează o creștere a cazurilor zilnice COVID-19.

4️⃣ Duma de Stat a votat: Vladimir Putin poate să rămână la putere până în 2036
În Rusia, Duma de Stat a transpus în legea electorală recentele amendamente constituționale care permit între altele președintelui rus Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. Proiectul aprobat miercuri în lectură finală de camera inferioară a parlamentului rus mai trebuie confirmat de cea superioară, Consiliul Federației, și promulgat de președintele Vladimir Putin. Schimbarea constituției a fost inițiată în ianuarie 2020 de Putin, care are 68 de ani și se află la putere din 1999.

5️⃣ Șeful Gărzii Naționale de Mediu propus de USR, Octavian Berceanu, a înverzit harta calității aerului din București.
La doar câteva săptămâni după ce a fost numit în funcția de șef al Gărzii Naționale de Mediu, activistul de mediu și inginerul silvic Octavian Berceanu a dispus controale la punctele ilegale de ardere a deșeurilor din zona capitalei, identificate de el în ultimii ani. Numeroase puncte care figurau de ani de zile cu roșu pe harta calității aerului din București au redevenit verzi în câteva zile.

🤳 IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Șeful Gărzii de mediu, Octavian Berceanu, în acțiune la controale în puncte ilegale de ardere a deșeurilor
Sursa foto: Facebook – Octavian Berceanu

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew Europe

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu