Cinci lucruri care schimbă lumea – 19 februarie 2021

Ad imageAd image

1.Johnson & Johnosn a solicitat autorizarea vaccinului său anti-COVID-19 în UE.
🧬Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a primit marţi o solicitare oficială din partea companiei Janssen (filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson) pentru autorizarea condiţionată a vaccinului acesteia anti-COVID-19. EMA va evalua această cerere ”într-un calendar accelerat”, întrucât a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea şi siguranţa vaccinului Johnson & Johnson.

2. Șoferii români de camioane întâmpină mari provocări la granița cu Germania
🛑 Controalele stricte introduse la granițele cu Cehia și Tirolul austriac au dat peste cap traficul pe o importantă rută de transport de mărfuri. S-au format coloane de camioane pe zeci de kilometri, iar șoferii au fost nevoiți să stea ore întregi în ger și viscol, fără provizii, pentru a fi testați la centrele amenajate în vămi.

3. Grupări teroriste sau guverne străine atacă infrastructuri critice românești
Grupări de criminalitate organizată, teroristă sau ţări ostile derulează atacuri virtuale, uneori concertate, asupra infrastructurilor critice din România sau statelor aliate, a declarat Adrian Părăluţă, şeful Direcţiei Generale de Analiză din cadrul SRI, în cadrul unei dezbateri. El a subliniat că agresivitatea operaţiunilor de acest fel a fost fără precedent.

4. NATO pregăteşte o „resetare” după instalarea administraţiei Joe Biden
(NATO) se pregăteşte de o „resetare” a relaţiilor cu SUA. Dar Alianţa trebuie să rezolve dispute dificile pentru a se reconstrui, precum dezangajarea americană din Afganistan, problemele legate de finanţare, tensiunile cu Turcia. Primul contact între aliaţi şi guvernul preşedintelui american Joe Biden va fi săptămâna viitoare printr-o ședință virtuală. Noul şef al Pentagonului, Lloyd Austin, li se va adresa de la Washington celor 29 de miniștri ai apărării din statele membre.

5. Premierul Canadei se alătură vocilor care cer ca Jocurile Olimpice din 2022 să nu aibă loc în China
🐉 Cu mai puţin de un an până la Jocurile de iarnă de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi Comitetul olimpic canadian (COC) analizează atent încălcarea drepturilor omului în China. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marţi că se înmulţesc apelurile ca Olimpiada din 2022 să fie mutată în altă ţară, relatează Agerpres.

🥎 IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Simona Halep surprinsă la Australian Open de fotografii AFP în meciul cu Serena

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew Europe

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu