Ritualul elaborat al meselor, cu detaliile sale sofisticate, pastrat si consolidat printr-o indelungata traditie, rafinamentul bucatariei frantuzesti si locul ei in istorie si societate au fost insusirile care au convins Comitetul UNESCO, intrunit la Nairobi, sa declare gastronomia franceza drept parte a Patrimoniului Mondial Intangibil.
Acesta categorie de „comori” abstracte, reprezentate de creatii culturale de valoare, rod al traditiei si cu importante semnficatii in viata comunitatilor, a fost creata in anul 2003.
Ea include creatii non-materiale, reprezentate de diferite forme stravechi de arta sau de comunicare, dansuri, muzica, festivaluri, indeletniciri traditionale, ritualuri religioase, practici medicale consacrate (de pilda, practici ale medicinii traditionale chineze, precum acupunctura) si altele.
Recent, a inceput „cursa” pentru includerea, pe acesta lista a valorilor culturale ale umanitatii, a unor valori „culinare”, considerate ca reprezentand specificul unor tari sau regiuni, bucataria autentica si traditiile vechi de secole, in domeniul gastronomic, ale acestor zone.
Acceptarea pe lista a bucatariei frantuzesti deschide calea pentru alte demersuri de acelasi gen: a fost deja acceptata, pe aceeasi lista, bucataria mediteraneana – promovata de mai multe tari care impartasesc acest specific – si urmeaza sa fie analizata candidatura bucatariei traditionale mexicane, reprezentand cultura culinara specifica Americii Centrale, bazata pe porumb si alte plante originare din America.