Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că, prin finalizarea Programului „România Educată”, vor fi alocate acestui domeniu 3,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o oportunitate „fără precedent”, în măsura în care va exista înţelepciunea a gestiona aceşti bani, alături de bugetul naţional şi fondurile europene clasice, informează AGERPRES.
„Odată cu finalizarea proiectului ‘România Educată’ şi cu apariţia unui segment dedicat finanţării ‘România Educată’ prin PNRR, investiţiile în educaţie – şi deja fac obiectul unei asumări între România şi Comisia Europeană – au crescut de unul la 3,6 miliarde de euro. Acest lucru se transformă într-o oportunitate fără precedent pentru finanţarea Educaţiei, pentru că aceşti 3,6 miliarde de euro, în măsura în care vom avea înţelepciunea şi puterea de a-i gestiona, se vor adăuga bugetului naţional care deja este în creştere şi se vor adăuga fondurilor europene clasice”, a spus Cîmpeanu, la lansarea studiului „Costul educaţiei: Investiţie, randament, impact”, realizat la solicitarea Fundaţiei World Vision România.
El a precizat că este important ca această investiţie în Educaţie să fie făcută într-o manieră coerentă, arătând că trebuie încurajată finanţarea în sistemul universitar, deoarece este un deficit de resurse umane din perspectiva cadrelor didactice.
„Pentru a atrage tineri pentru cariera didactică este nevoie de o salarizare atractivă. Până la o salarizare atractivă este nevoie de o finanţare mai atractivă a universităţilor pentru a forma profesori. Deci, o finanţare privilegiată pentru cariera didactică, alături de o finanţare privilegiată a statului român pentru domeniul IT, de exemplu, şi alte domenii care contribuie într-adevăr la dezvoltarea României. Aceste lucruri se vor întâmpla, aceste lucruri sunt prinse în proiectul ‘România Educată'”, a explicat ministrul Educaţiei.
Potrivit acestuia, nu se pot rezolva „de azi pe mâine” toate problemele cronice ale sistemului de educaţie, peste care s-au suprapus problemele generate de actuala criză.
„În anul 2021, bugetul Educaţiei este peste 8 miliarde de euro. A crescut din 2005 până în 2021 de la 2,75 miliarde de euro la peste opt miliarde de euro. Este cel mai mare din ultimii 30 de ani, în valoare absolută. Procentual, este cel mai mare din ultimii 12 ani – 3,64% din PIB. Am început cu 2,55% din PIB acest an 2021 şi după rectificări şi alocări suplimentare am ajuns la 3,64% din PIB”, a amintit Cîmpeanu.
El a adăugat că şi bugetul de burse pentru elevi reprezintă o investiţie în educaţie.
„În anul 2020, bugetul burselor elevilor din România era 270 de milioane de lei, anul acesta este 540 de milioane de lei. Am iniţiat recent o Hotărâre de Guvern prin care în anul 2022 pentru bursele elevilor va fi peste un miliard de lei”, a menţionat ministrul.