Potrivit datelor furnizate de către Agenția de Protecție a Mediului Maramureș, la nivel de județ avem 94 de situri contaminate în suprafață de 5706076 mp, respectiv 15 situri potențial contaminate în suprafață de 408053,8 mp. Tot în județ avem 300 de halde de steril aparținand CNMPN Remin SA Baia Mare, SC Cuarț SA, RA Romsilva și Compania națională a Uraniului. Suprafața totală ocupată este de 93,45ha, cea mai mare suprafață fiind ocupată de haldele de steril ale Remin – 55,8 ha, urmate de haldele aparținand Cuarț, cu 30,33 ha, 6,92 ha ocupate de haldele predate la Romsilva, respectiv 0,4 ha ocupate de halde de steril aparținand de CN Uraniului.
În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural din această săptămană de la Prefectura Maramureș s-a spus că haldele de steril minier ecologizate de către Grupul Central de Închideri Miniere, aparținand anterior de CN Remin este de 74. Tot în județ mai avem 17 iazuri de decantare în care este depozitat steril de flotație, din care 11 iazuri sunt în administrarea Conversmin, 4 iazuri în administrarea Remin, 2 iazuri în administrarea celor de la Romaltyn. La 10 iazuri s-au efectuat lucrări de închidere și ecologizare, cu recepție l finalizarea lucrărilor, la iazul Tăuții de Sus se execută lucrări de închidere, punere în siguranță și ecologizare, respectiv la 4 iazuri nu au fost alocate fondurile necesare demarării lucrărilor de închidere și ecologizare. Iazul Bozanta prezintă instabilitate.
Legat de iazul de la Bozanta, recent Ministerul Economiei a cerut primăriei Recea eliberarea acordului de amplasare și/sau acces la drum comunal/străzi în vederea realizării lucrprilor de închidere și ecologizare a iazului de decantare Bozanta, Mina Herja.
Dragoș HOJDA