CIFRELE ZILEI – În Maramureș nu se mai fură lemn din pădurile statului ca pe vremuri

Ad imageAd image

În Maramureș nu se mai fură lemn din pădurile statului cum se fura odinioară. Și asta datorită implementării sistemului SUMAL 2.0, sistem prin care orice maramureșean poate verifica dacă transportul de lemn este unul legal sau nu. O spun cei de la Direcția Silvică Maramureș, în cadrul prezentării făcute la ședința Colegiului Prefectural de ieri, 31 august.

„Volumul tăierilor ilegale cuantificate prin acte de control este aproximativ constant pe toată perioada analizată, adică din 2018 pană în prezent, dar se observă că volumul tăierilor ilegale nejustificate de personalul silvic din subordine a scăzut substanțial. Dacă în 2018 aveam 1215 mc, în 2021 am ajuns la 853 mc, iar în 2022 avem 405 mc, „ceea ce denotă faptul că personalul silvic de teren este implicat în asigurarea integrității fondului forestier prin sancționarea celor vinovați”.

Datele Direcției Silvice Maramureș arată că volumul de masă lemnoasă confiscată cu ocazia diferitelor acțiuni de control este în descreștere.

„De cand s-a introdus acel SUMAL 2, ceea ce înseamnă tăieri ilegale la nivel național a scăzut foarte mult. În acest moment este foarte greu să introduci în piață lemn fără proveniență. Orice cetățean poate sesiza oricand orice transport de masă lemnoasă, verificand pe telefon dacă are sau nu documente de însoțire. Lipsa acestui lemn intrat ilegal pe piață se simte și în prețurile care sunt acum la masă lemnoasă. Oferta eeste mult mai mică, mai puțin lemn pe piață. Există tăieri ilegale, că nu putem contesta acest lucru, dar la un nivel mult mai mic față de anii anteriori. Este foarte greu acum să mai tai lemn ilegal, pentru că totul este foarte bine monitorizat”, precizează Direcția Silvică Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu