Chiar dacă în Maramureș nu se mai fură lemn ca pe vremuri, totuși autoritățile mai depistează transporturi de lemn fără documente legale. Volumul de lemn tăiat ilegal a scăzut de la an la an, iar asta și datorită faptului că oricine poate verifica dacă un transport de lemn este legal sau nu.
„Infracțiunile de tăieri de arbori constatate la primul trimestru al anului 2022 însumează 29 de asemenea acțiuni. Volumul tăiat ilegal în cele trei luni de zile este de 229 mc. Valoarea pagubelor acestui volum însumează cifra de 78.515 lei. Acțiunile privitoare la controlul circulației materialului lemnos făcute împreună cu Jandarmeria și Poliția și cu alte instituții abilitate de Codul Silvic însumează 370 de acțiuni în primul trimestru al anului 2022, iar inspecțiile de fond executate conform regulamentului de pază numără la această oră nu mai puțin de 84 de astfel de inspecții. Sunt zone în care aceste inspecții încă nu sunt finalizate”, a declarat Mihai Leșan, purtător de cuvant al Direcției Silvice Maramureș.
Mai spunem doar că din suprafața adminiustrată de Direcția Silvică Maramureș de peste 200.000 de hectare, 137.000 de hectare sunt ale Statului Roman, iar 64.000 de hectare sunt alte altor proprietari.
Dragoș HOJDA