CFR Călători poartă discuţii cu omologul austriac OBB, pentru realizarea trenurilor care să transporte muncitori sezonieri

Ad imageAd image

CFR Călători poartă discuţii cu operatorul feroviar austriac OBB cu privire la realizarea unor trenuri speciale pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relaţia România – Austria, partea austriacă dorind ca prima garnitură să plece pe 9 mai, cel mai târziu, informează vineri Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), transmite AGERPRES.

„Urmare a cererii Ambasadei Austriei din data de 24.04.2020, prin care s-a solicitat aprobarea unui coridor feroviar pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relaţia România – Austria, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor face următoarele precizări: CFR Călători poartă discuţii cu operatorul feroviar austriac (OBB). Obiectul discuţiilor îl reprezintă procedura de desfăşurare a transportului feroviar de călători în contextul Covid-19; această procedură urmează să fie validată de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Externe; conform ultimei solicitări primite de CFR Călători, partea austriacă ar dori să organizeze primul tren special, începând cel mai târziu din data de 09.05.2020, având o capacitate de aproximativ 360 de călători”, se menţionează într-un comunicat al MTIC.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor va informa asupra realizării acestor trenuri speciale, se mai spune în comunicat.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul Afacerilor Europene din Austria, Karoline Edtstadler, au agreat luni, 27 aprilie, în cadrul unei întâlniri, realizarea cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria şi retur, potrivit unui comunicat al ministerului de resort transmis luni AGERPRES.

Decizia a fost luată ţinând cont de importanţa asigurării libertăţii de mişcare a cetăţenilor Uniunii Europene, dar şi a reglementărilor de siguranţă în contextul pandemiei CoVID-19.

În acest sens, ministrul Transporturilor a prezentat un set de măsuri, printre care crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători şi CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual.

Potrivit sursei citate, propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. De asemenea, se va elabora de către CFR Călători şi CFR Infrastructură o procedură clară (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autorităţile cu atribuţii în domeniu vor avea responsabilităţi bine definite.

Totodată, după îndeplinirea acestor paşi se va stabili, de comun acord cu statele implicate, data la care se va realiza acest tip de transport feroviar.

De asemenea, Lucian Bode a prezentat părţii austriece „câteva consideraţii generale” cu privire la faptul că Guvernul României garantează libera circulaţie a cetăţenilor, că în România s-a decretat, până în data de 15 mai 2020, stare de urgenţă, iar deplasarea cetăţenilor se efectuează cu anumite restricţii, atât în interiorul României, cât şi în exteriorul acesteia.

„Prioritatea zero a Guvernului român este asigurarea protecţiei cetăţenilor împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, dar, în acelaşi timp, consideră că economia trebuie să funcţioneze, iar cetăţenii ei pot să îşi aleagă locul unde vor să muncească”, se mai precizează în comunicatul MTIC, din 27 aprilie.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu