Cea mai vârstnică vânzătoare de cărţi din Germania a murit la 98 de ani

Ad imageAd image

În fiecare seară, după ce Helga Weyhe îşi închidea librăria din oraşul Salzwedel, Germania, făcea naveta obişnuită, către apartamentul situat la etaj. Un drum pe care l-a parcurs încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la fel cum făcuseră înainte tatăl şi bunicul său. Recent, vânzătoarea de cărţi a închis pentru ultima oară librăria şi a murit, la 98 de ani, relatează The New York Times, informează AGERPRES.

Buchhandlung Weyhe este una dintre cele mai vechi librării din Germania. A fost fondată în 1840, înainte ca Germania sa fie o ţară. Bunicul Helgăi Weyhe, Heinrich Weyhe, a cumpărat-o 31 de ani mai târziu. A rezistat Primului Război Mondial, Republicii de la Weimar, regimului nazist. Helga Weyhe a preluat prăvălia de la tatăl ei în 1965, la patru ani după ce Germania de Est a ridicat Zidul Berlinului şi a păstrat-o sub conducerea comunistă şi în timpul reunificării cu Germania de Vest.

Helga Weyhe a închis pentru ultima oară librăria într-o zi din luna decembrie. A murit la 98 de ani, cândva înainte de 4 ianuarie; trupul ei a fost găsit în locuinţa sa, a declarat Ute Lemm, o nepoată. „Odată cu viaţa ei a închis un cerc”, a spus Lemm, adăugând: „A murit acolo unde s-a născut”.

Helga Weyhe a devenit un simbol în Salzwedel, la aproximativ 200 de kilometri distanţă de Berlin. Oraşul era în fosta Germanie de Est şi, în timpul conducerii comuniste, ea a avut depozitate în librărie cărţi religioase care nu erau disponibile în unităţile administrate de stat în timpul acestui regim. A fost o binecuvântare pentru credincioşi şi, pentru ea, un act de sfidare tăcută.

Vânzătoarea de cărţi era un fel de colac de salvare pentru clienţii căi. A ajuns departe, după ce est-germanilor li s-a permis să călătorească în scop turistic, aducând înapoi entuziasmul ei infecţios pentru lumea exterioară. „A adus un pic din lume la Salzwedel”, a povestit Ute Lemm.

Când Cortina de Fier a picat, iar cei care fugiseră în Vest au revenit la Salzwedel, aceştia obişnuiau să se strângă la magazinul ei la lecturile pe care le organiza.

„Îşi cumpăraseră manualele de la Weyhes, când erau copii şi acum, când au revenit în oraş, erau persoane în vârstă”, a povestit Steffen Langusch, care gestionează arhivele oraşului. El a purtat conversaţii lungi cu Helga Weyhe despre istoria locală în biroul ei din partea din spate a magazinului, în mijlocul unor grămezi de cărţi şi de fotografii alb-negru, mărturii ale trecutului prăvăliei.

Librăriile reprezintă un loc special pentru mulţi germani. În timpul perioadelor de carantină impuse în contextul pandemiei actuale, unele dintre ele au fost clasificate drept „esenţiale”. Cele 3.500 librării mici şi independente din ţară (comparativ cu 2.500 în Statele Unite) au fost susţinute de o lege care a îngheţat preţurile cărţilor, astfel încât acestea să nu fie afectate de marile lanţuri şi de Amazon.

În 2012, Weyhe a fost prima rezidentă după reunificare care a fost onorată cu o distincţie oficială din partea localităţii sale, echivalentul primirii unei chei a oraşului, iar în 2017 i s-a acordat un premiu naţional special pentru librăria ei.

„Nu a fost doar un cetăţean de onoare. A fost o instituţie”, a declarat primarul oraşului, Sabine Blümel.

Interiorul librăriei, cu rafturile din lemn bine aprovizionate şi mesele pentru prezentare, nu s-a schimbat prea mult de când bunicul ei l-a renovat, în jurul anului 1880, notează The New York Times. Helga Weyhe a tipărit citate şi poezii şi le-a lipit pe vitrinele magazinului pentru trecători.

Ea s-a mândrit cu faptul că avea la vânzare doar cărţi pe care le cunoştea şi cu care era de acord, deşi le comanda clienţilor aproape orice, online, de la furnizorii săi.

După cum a declarat în interviuri de-a lungul anilor, una dintre preferatele ei a fost o carte pentru copii din 1932 scrisă de Erika Mann, fiica romancierului Thomas Mann, numită „Stoffel fliegt übers Meer” („Stoffel zboară peste mare”), despre un băiat care încearcă să îşi viziteze unchiul în America ascunzându-se într-un zeppelin. „Probabil a fost ultima librărie din Germania de unde se putea cumpăra întotdeauna un exemplar al acestei cărţi”, a spus Langusch.

Helga Weyhe s-a născut la 11 decembrie 1922. Mama ei a lucrat de asemenea în librărie. A absolvit liceul în 1941 şi a fost prima femeie, şi doar a doua persoană din familia ei, care a urmat cursurile unei universităţi. A studiat limba germană şi istoria la instituţii din Viena şi din oraşele Königsberg şi Breslau, după cum se numeau la acea vreme.

După ce războiul i-a scurtat studiile, a început să lucreze în librăria familiei, în 1944.

Helga Weyhe nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut urmaşi. Rudele sale îndepărtate speră să găsească un nou manager pentru librărie.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu