Ce se întâmplă cu prețurile la energie, începând cu 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea lor

Ad imageAd image

Încă 3 luni pentru energie electrică și 12 luni pentru gaze naturale, în actuala formulă de plafonare a prețurilor. Ulterior, piața se va liberaliza treptat. Cel puțin asta afirmă Sebastian Burduja, ministrul Energiei, că își dorește pentru perioada ce va urma datei de 1 aprilie.

Totodată reprezentantul Guvernului a mai precizat că se au în vedere și alte măsuri pentru evitarea creșterii bruște a facturilor. O formă de sprijin o reprezintă cardurile sau voucherele de energie, pentru consumatorii vulnerabili. Valoarea unui voucher ar fi de 36 lei. Însă el ar putea fi acordat doar celor care consumă lunar 150 kWh și plătesc pentru aceasta suma de 210 lei.

Însă nimic nu este cert. Nici măcar în mintea guvernanților, care au anunțat că situația se va clarifica, foarte probabil, la finele acestei săptămâni.

Păreri și păreri

Cei mai vehemenți susținători ai liberalizării pieței (prin eliminarea plafonărilor), precum și a introducerii măsurilor de sprijin prin carduri sau vouchere, sunt furnizorii de energie. Asta din cauza faptului că, în urma aplicării plafonării, statul le-a rămas dator acestor agenți economici cu 8 miliarde lei.

Mai mulți specialiști în domeniul energetic, printre care și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susțin că măsurile studiate de Executiv sunt praf în ochii consumatorului.

– Dumitru Chisăliță –

Ce urmează

Indiferent de decizia finală, prețul curentului electric și al gazelor va crește inevitabil. Chiar ministrul Energiei a precizat că bursele de energie înregistrează și ele creșteri foarte mari de prețuri: până la 65%, pentru gaz și de până la 25%, pentru curentul electric.

Sursa foto: Depositphotos

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu