Ce nu stiati despre banalul mar – Cancerul bacterian a fost semnalat inca din 1928

Ad imageAd image

Cancerul bacterian al marului (Agrobacterium tumefaciens) este raspandit in toate tarile de pe glob. La noi in tara cancerul a fost semnalat inca din anul 1928, de catre Traian Savulescu, pe radacinile de meri tineri, la Curtea de Arges. In prezent, boala este raspandita pe intreg cuprinsul tarii, intalnindu-se mai ales in pepiniere intr-un procent de 10-20%. Aceasta bacterioza este mai frecventa la pomii fructiferi (mar, par, cais, piersic, prun, cires, gutui, nuc). Se mai intalneste la vita de vie, trandafir, sfecla, cartof, tutun, muscata, begonia etc.

Cancerul se manifesta sub doua forme diferite si anume: sub forma de tumori si sub forma de radacini fibroase. Tumorile canceroase se pot forma pe toate organele plantelor: radacina, colet, tulpina, ramuri, insa mai frecvent se intalneste pe radacini si la baza tulpinii, in special in dreptul coletului. Aceste tumori la inceput sunt mici si moi, fiind formate din tesut paranchimatic, au suprafata neteda, de culoare albicioasa sau verzuie-rosietica.

O mare parte din aceste tumori mici si moi, la sfarsitul perioadei de vegetatie, se desprind de pe locul de formare si cad, infestand solul. Altele continua sa se dezvolte si in anii urmatori, devenind tari, lemnoase si mari. Cu timpul aceste tumori cresc, devin tari, lemnoase, au suprafata neregulata de culoare neagra si pot ajunge la 25-30 cm in diametru.

„Tumorile canceroase ale plantelor sunt produse de catre o bacterie denumita Agrobacterium tumefaciens Conn. Bacteria se prezinta sub forma de bastonas cu un cil polar. Temperatura minima de crestere este de 0 grade Celsius, iar cea maxima de 37 grade Celsius, iar cea letala de 50-52 grade Celsius. Infectia se produce prin rani, cauzate de insecte, de grindina sau cu ocazia diferitelor lucrari (transplant, altoire, taieri etc.)”, a precizat inginer Valer Vele, director coordonator adjunct Directia Agricola si de Dezvoltare Regionala Maramures – Unitatea Fitosanitara.

Adesea infectia se face la locul de sudura intre latoi si portaltoi. Transmiterea bolii de la pomii bolnavi la cei sanatosi se face de catre insecte, de catre om, insa de cele mai multe ori bacteriile sunt transportate deapa care se scurge pe pamant: apa de ploaie sau de irigatie. Din aceasta cauza boala este mai grava in terenurile umede de la ses.

Cele mai eficiente masuri de combatere sunt cele preventive, precum: respectarea masurilor de carantina fitosanitara in pepinierele pomicole, evitarea ranirii plantelor etc.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu