Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) este preocupat să reglementeze pe termen lung nu doar sistemul de pensii, dar și sistemul de protecție socială. Oficialii MMSS spun că procesul de îmbătrânire a populației din România a început cu zeci de ani în urmă, „iar această tendință s-a accelerat în ultimii 20 de ani. Potrivit Raportului UN – World Population Prospects 2019, ponderea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în cadrul populației va continua să crească de la 19,2% din totalul populației în 2020 la 27,7% în 2050”.
„MMSS a finalizat Strategia privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030 și are în curs de elaborare proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii asistenței sociale nr.292/2011, care are un capitol dedicat îngrijirii de lungă durată”, arată MMSS.
Ar mai fi bine de știut că vârsta de pensionare la bărbați va crește de la 62 de ani în prezent, la 65 de ani, din 2023. Tot o noutate este și faptul că se va majora la 32 de ani stagiul maxim de cotizare la fondul de pensii publice, stadiul minim rămânand în continuare la 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De anul viitor vom avea o creștere a vârstei de pensionare și pentru femei, care va fi de 62 de ani.
Dragoș HOJDA