Senatorul maramureșean Cristian Niculescu Țâgârlaș, jurist de profesie și cunoscut pentru cariera sa în avocatură, explică faptul că, într-o democrație sănătoasă, puterea autorităților statului trebuie să reprezinte un factor de echilibru, fără a fi folosită într-un mod dictatorial. Comentariul său vine în contextul în care, în cursul zilei de sâmbătă, 05 octombrie, Curtea Constituțională a invalidat hotărârea Biroului Electoral Central de admitere a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, în felul acesta liderul SOS România fiind în imposibilitatea de a participa în cursa pentru funcția supremă în stat.
”Nimeni nu poate fi mai presus de lege – „Nemo potest esse supra legem” – și nicio autoritate nu ar trebui să se considere de necontestat. Într-o democrație veritabilă, principiul proporționalității este sacrosanct. Sancțiunea trebuie să fie pe măsura faptei, iar legea să fie aplicată cu măsură, evitând derapajele. Aceasta este diferența fundamentală între o democrație și un regim autoritar: în democrație, puterea este temperată de moderație și echitate, nu de impulsul de a domina.
Intoleranța și vanitatea sunt semnele distinctive ale dictaturilor, unde „Imperium sine iustitia” (Puterea fără dreptate) devine regula. În schimb, fundamentul democrației este respectul pentru fiecare individ, modestia în exercitarea puterii și conștientizarea faptului că puterea absolută corupe absolut.
Astfel, democrația nu înseamnă doar respectarea legilor, ci aplicarea lor cu discernământ și măsură”, arată senatorul liberal.
La scurt timp după ce judecătorii Curții Constituționale s-au pronunțat în privința candidaturii Dianei Șoșoacă, liderii PNL au criticat vehement decizia, afirmând că aceasta este o ”făcătură marca PSD”.