- Publicitate -
Ad imageAd image

CAZUL SIGHET – Sindicatele din poliție reclamă dubla măsură în cazul ultrajului

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Un judecător de la Judecătoria Sighet fusese amenințat recent de către un bărbat, ameințările fiind transmise printr-un fax. Lucrurile în acest caz s-au mișcat repede, iar autorul amenințărilor a fost repede arestat pentru 30 de zile. Sindicatele din poliție spun că nu aceeași rapiditate în luarea unor măsuri o regăsim și în cazurile în care avem polițiști care au fost amenințați, bătuți sau agresați fizic și verbal.

„Cazuistica ne-a demonstrat, din păcate, că mecanismele justiției nu acționează la fel de rapid în situația ultragierii polițiștilor, cei ce sunt condamnați de instituția din care fac parte să acționeze în linia întâi fără a le asigura o pregătire profesională sau o dotare corespunzătoare și care sunt înjunghiați, loviți în cap cu diverse obiecte contondente rămânând uneori cu sechele pe viață. În cazul acestora, din nefericire, constatăm că infractorii nu prezintă pericol public și sunt judecați în majoritatea cazurilor în stare de libertate.

Astfel, am ajuns în situația în care putem constata cu o mare frustrare că legea nu este aceeași pentru toată lumea. Că ultrajul săvârșit asupra unui polițist, care a fost agresat, amenințat, i-a fost intimidată familia sau căruia i s-au transmis amenințări pe diferitele canale de comunicare, în majoritatea covârșitoare a cazurilor nu prezintă pericol social. Mai mult, în anumite cazuri dintre cele expuse, magistrații nici nu se obosesc să continue urmărirea penală pentru ultraj pentru că apreciază că autorul nu a vorbit serios și nu s-a creat o stare de temere reală.

În ultimii ani am avut inclusiv cazuri în care polițiștilor le-au fost incendiate bunurile, autoturisme, imobile  iar procurorii, respectiv instanțele de judecată au considerat că autorii pot fi cercetați în stare de libertate sau cel mult sub control judiciar. Care este mesajul subliminal transmis prin asemenea abordări?! Membri comunității înțeleg că nu e nimic grav în a ataca un polițist sau în a te răzbuna pentru că ai suportat consecințele aplicării legii de către acesta” susține Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol.

Concluzia sindicaliștilor este numai una: „Dacă vrem o poliție performantă, în primul rând trebuie să asigurăm forțelor de ordine protecția legislativă împotriva atacurilor la care sunt supuse dar și condiții de pregătire pentru a ne asigură că oferim un serviciu public de calitate”.

FOTO sindicateeuropol.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu