Catalin Chereches: „Pornesc cu incredere pe un drum nou”

Ad imageAd image

Dupa 7 ani de politica in cadrul Partidului Social Democrat, timp in care am pus suflet in toate actiunile si demersurile pentru promovarea ideilor si principiilor social-democrate, dupa multe reflectii si dupa ceea ce s-a intamplat la Congresul extraordinar al PSD, m-am decis sa parasesc partidul caruia m-am dedicat in toti acesti ani.

N-a fost o decizie usoara, fiindca ma leaga o munca de ani alaturi de colegi cu care am lucrat si alaturi de care m-am bucurat pentru fiecare succes obtinut de membrii partidului si de PSD in totalitatea sa.

Am crezut si cred in principiile social-democrate. Ca tanar politician imi doresc o altfel de politica, pentru cetateni si impreuna cu ei. Din pacate, cu fiecare zi m-am convins ca barierele de mentalitate sunt greu de depasit, ca frustrarile unora dintre membri nu pot tine loc de principii, ca fara munca de echipa rezultatele intarzie sa apara, ca imobilismul nu poate sa tina loc mersului si evolutiei vremurilor in care traim.

Congresul extraordinar care a avut loc recent s-a transformat intr-o oglinda in care am vazut inca o data adevarata fata a PSD si a unora dintre membrii sai.

Am vazut cum au fost marginalizate organizatiile PSD din Transilvania, lipsind mesajul pentru aceasta zona importanta a Romaniei. Nici nu e de mirare ca in organizatiile PSD si, mai ales, in rindul simpatizantilor partidului din Transilvania s-a instaurat deruta, care a condus, pana la urma, la o indepartare de PSD a multor alegatori, speriati de modul in care se face politica in acest partid.

Mi-am expus punctul de vedere, exprimand regretul ca din cei 15 vicepresedinti alesi de Congres, niciunul nu trece de Brasov. Si m-am intrebat cu ingrijorare cum se va colabora cu aceste organizatii, cum se va tine legatura cu baza partidului, pentru a stopa racirea centrului cu Transilvania. Fapt care nu a placut.

Am spus ca noua echipa de conducere validata de Congres ar fi trebuit sa fie formata din oameni respectati in partid si societate. Si iarasi asta nu a placut.

Cred cu adevarat ca o social-democratie moderna poate sa scoata Romania din criza economica. E nevoie de actiune, de comunicare, de apropierea de cetatean si de nevoile lui, de o altfel de abordare a problemelor cu care se confrunta Romania, de o strategie care sa tina seama de realitatile romanesti.

Cred in munca in echipa si sunt convins ca alaturi de Cristian Diaconescu, de Gabriel Oprea, de ceilalti colegi, vom crea o structura politica viabila, moderna, functionala.

Doar miop sa fii si tot vezi nemultumirea si dezamagirea celor care cred in social-democratie, care vad ca e nevoie de lideri puternici, onesti si devotati oamenilor.

Cum sunt sustinute valorile esentiale ale social-democratiei europene: dreptate, justitie sociala, libertate, egalitate de sanse, solidaritate sociala, responsabilizarea cetateanului si participare civica, daca ele nu se regasesc in politici realiste cu caracter social-democrat. Este realitatea de la care pornim.

Imi place sa cred ca traiesc intr-o lume in care conceptul de onoare nu e amintit doar in filme. Dar am constatat ca putini mai sunt cei care cred in onoare si dintre aceia foarte putini stiu sa o inspire si celorlalti. Am spus in nenumarate randuri ca vad in Cristian Diaconescu un om al echilibrului, un diplomat, un politician cu principii europene moderne. De aceea, in ideea de stabilitate si continuitate, am si crezut ca ar face impreuna cu Mircea Geoana o echipa buna pentru PSD.

N-am tinut secret faptul ca am fost printre cei care l-au sustinut pe Mircea Geoana si am incercat sa-l convingem pe Cristian Diaconescu sa renunte la candidatura, in favoarea lui Mircea Geoana. Diaconescu a ales onoarea, care este moralitatea oamenilor superiori.

Traim in secolul XXI si nu in epoca inchizitiei, o forma a justitiei diferita de dreptul roman. Iar cand aceasta inchizitie e practicata chiar de colegi de partid, e si mai trist. Suntem o tara europeana si cred ca putem sa spunem ce gandim, fara teama de a fi judecati si interpretati in fel si chip. De aceea mi se pare si mai trist cand colegii tai inventeaza vini care nu-ti apartin.

Pentru mine e foarte important sa-ti tii cuvantul dat, un cod suprem al onoarei si demnitatii.

Alaturarea mea la Grupul parlamentarilor independenti este un pas important si un gest necesar pentru cei care m-au ales ca deputat in Colegiul nr. 2 Baia Mare Est

Vreau sa ma uit in ochii oamenilor cu demnitate, dar mai ales vreau sa fac ceva pentru ei. Gestul meu include si aceste considerente.

Pornesc pe un drum nou, alaturi de oameni seriosi, verticali, morali si buni romani. Doamne ajuta!

Catalin Chereches, deputat independent

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu