CAPRĂ NEAGRĂ ÎN RODNEI – Animalele, încă departe de cate ar trebui să fie

Ad imageAd image

Munții Rodnei înseamnă, printre altele, capră neagră. O specie care a fost reintrodusă în acest parc național undeva prin anii 1965 cu mari eforturi și care încă este departe de efectivul optim. Cel mai mare număr de capre negre vreodată numărate în acest parc național a fost undeva la 400, deși efectivul optim, conform specialiștilor, ar fi undeva la 700-800.

La numărătoarea de toamnă totuși au ieșit cifre bune. Conform declarației făcute de către conducerea Parcului, în această toamnă am avut numărate undeva la 150 de capre negre.

„„Numărătoarea la capră neagră, ca în fiecare an, a decurs foarte bine. Efectivul de capre negre a crescut, stăm destul de bine, au fost numărate undeva la 150 de capre negre. La evaluarea caprelor ne-au ajutat cei de la Jandarmeria Montană Borșa și Rodna, iar cu această ocazie le mulțumim. Aceste numărători se fac primăvara și toamna, se fac aceste evaluări ale caprelor negre, dar colegii mei de fiecare dată cand merg cam știu cate sunt și unde. Sunt destul de bine protejate efectivele de capră neagră, nu spun că nu mai sunt probleme cu braconierii, dar anul acesta suntem bucuroși că numărul lor este unul destul de mare. Am avut anul acesta și două zone unde am văzut capre negre, iar în alți ani nu erau în acele zone, ceea ce nu poate decat să ne bucure. Caprele negre coboară iarna în zona împădurită, stau departe de om”, a declarat Mihaela Poll, directorul Parcului Național Munții Rodnei.

Mai spunem doar că declinul populației de capră neagră din Rodnei a început după 1990, cand animalele au fost braconate la greu. La un moment s-a ajuns ca să existe un efectiv minim de capre negre, însă cu mari eforturi s-a reușit a se ține oarecum sub control braconajul, iar braconierii prinși să fie pedepsiți exemplar. Asta nu înseamnă că nu se caută încă pe piața neagră carne de capră neagră, dar și prețurile sunt pe măsură.

FOTO Ioan Muntean/facebook
Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu