CAND INTERNETUL ÎȚI POATE FACE PROBLEME – Ce nu este bine să postați pe rețelele de socializare

Ad imageAd image
Nu de puține ori autoritățile atrag atenția asupra pericolelor care sunt în mediul online, de cele mai multe ori persoanele de pe internet fiind altele decat cele din viața reală. Polițiștii recomandă copiiilor să nu traverseze strada prin locuri nepermise, ci doar prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje: „Traversaţi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia numai pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat! Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, nici prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii”.
„Nu circulaţi cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu aţi împlinit vârsta de 14 ani! Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, dar fiţi şi extrem de atenţi la semnificaţia indicatoarelor, la schimbarea direcţiei de mers! În condiţii de vizibilitate redusă sau după căderea întunericului, purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a fi uşor de observat în lumina farurilor! Utilizați parole puternice și schimbați-le periodic. O parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale!
Nu acceptați întâlniri cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe Internet! Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe Internet și astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor infracţiuni. Evitați să postați pe Internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente! Nu dați curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primiți în cadrul unor jocuri online care fac referire la viața reală și vă îndeamnă să săvârșiți fapte ce vă pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur! Când plecaţi de acasă, anunţaţi-vă părinţii despre locul unde vă aflaţi! Încercaţi să memoraţi cât mai multe detalii despre agresor(i), precum vârsta, îmbrăcămintea,
aspectul fizic, semne particulare etc. şi să anunţaţi imediat poliţia la numărul unic de urgenţă 112!.”, arată polițiștii.
Și totuși maramureșenilor li se reamintește că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane
aflate în pericol. Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu