- Publicitate -
Ad imageAd image

CAMPANIE WWF – Incendiile de vegetație pot distruge ecosistemul forestier

Ad imageAd image

Incendiile de vegetație sunt extrem de periculoase pentru multe specii de animale, care au de suferit de pe urma focului. Și în Maramureș am avut incendii de pădure sau de vegetație uscată, unele scăpate de sub control din vina proprietarilor de teren. WWF avertizează că în cazul incendierilor de vegetație riscul de extindere a focului în zona forestieră este foarte mare, ceea ce ar afecta aproape iremediabil ecosistemul forestier. Tocmai de aceea, WWF-România și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș derulează împreună o campanie de conștientizare privind gravitatea și efectele profund negative pentru mediu și calitatea vieții noastre pe care le are incendierea vegetației.

„Campania dorește creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din Maramureș asupra pericolului constituit de arderea vegetației ierboase asupra mediului. Așadar, în cadrul fiecărei primării se vor putea găsi afișate informații legate de acest subiect și vor putea să discute direct cu experți din WWF și din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș.

Arderea vegetației ierboase și a tufărișurilor este o practică considerată bună de către mulți dintre locuitorii Maramureșului și este folosită în fiecare primăvară și toamnă pentru „curățarea” terenurilor. Anual, zeci de hectare de teren trec prin acest proces păgubos și mai ales, periculos pentru că incendierea vegetației degradează solul, distruge biodiversitatea, omoară specii și chiar periclitează viața și sănătatea omului. Acest fenomen dăunător și periculos trebuie stopat!

WWF avertizează că, în cazul acestor incendieri, riscul de extindere a focului în zona forestieră este foarte mare, ceea ce ar afecta aproape iremediabil ecosistemul forestier. Incendiile de pădure încep sa reprezinte și în România o problemă.

În prezent vedem pe întreaga planetă cum incendiile de vegetație mistuie suprafețe ample de pădure, pârjolesc localități și distrug vieți. Schimbarile climatice au condus la aparitia unor condiții care cresc riscurile producerii și propagării incendiilor de vegetație prin creșterea perioadelor cu temperaturi ridicate și instalarea rapidă a secetei. În aceste condiții o reevaluare comportamentală față de acest obicei nefast trebuie făcută, altfel riscăm să vedem și în zona noastră incendii de vegetație asemănătoare celor din Grecia și Turcia. Schimbarea comportamentului nostru este un prim pas în a stopa și a combate schimbările climatice care ne afectează atât de vizibil.  În cazul în care România s-ar putea confrunta cu astfel de probleme la scară mai largă, efectele ar fi dezastruoase pentru natură, faună, dar și pentru populație”, precizează WWF Romania.

Maramureșenilor li se reamintește că legea mediului pedepsește arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și a vegetației ierboase cu amendă considerabilă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu