Campanie de informare şi prevenire a traficului de persoane

Ad imageAd image

Organizaţia internaţională Justice and Care Romania, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a început luni o campanie de informare şi prevenire a traficului de persoane şi a exploatării prin muncă a cetăţenilor români care merg să muncească în străinătate.

Campania ”Departe de casă? Te vrem în siguranță” se derulează în perioada 14-18 octombrie, în contextul Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane, marcată în 18 octombrie.

Peste 5,7 milioane de români trăiesc peste hotare, marea majoritate fiind de vârstă activă, iar 3,9 milioane trăiesc şi muncesc în ţările Uniunii Europene.

”Exploatarea prin muncă şi traficul de persoane sunt riscuri reale, în special atunci când oamenii nu îşi cunosc drepturile, modalităţile în care pot cere ajutor sau metodele prin care pot fi ademeniţi de către traficanţi. Anual autorităţile identifică şi salvează aproximativ 450-500 de victime ale traficului de persoane, însă această cifră reprezintă doar o parte din fenomenul ascuns al exploatării prin muncă. Principalele ţări de destinaţie în care au fost exploataţi prin muncă cetăţenii români în 2023 sunt: Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania”, informează organizatorii campaniei.

Pentru a veni în sprijinul oamenilor cu informaţii, care îi pot feri de riscuri grave de exploatare şi abuz, în contextul Zilei Europene de luptă împtriva traficului de persoane, Justice and Care Romania, cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne pune la dispoziţia românilor care călătoresc în Europa pe frontiera terestră şi în principalele aeroporturi din țară pliante cu informaţii despre drepturile angajaţilor români în ţările europene și drepturile şi serviciile de care pot beneficia victimele traficului de persoane.

Citește și: Porumbescu. O poveste a muzicii

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu