- Publicitate -
Ad imageAd image

Campania impotriva violentei asupra femeii continua: Ieri a avut loc seminarul “Fii schimbarea pe care o vrei in lume”

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Ieri la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” a avut loc seminarul „Fii schimbarea pe care o vrei în lume”, organizat in cadrul Campaniei celor 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii. S-au prezentat mai multe materiale, printre care si cel al studentei Andrada Renata Soarice, de mai jos:

In primul rand dati-mi voie sa ma prezint. Sunt Andrada Soarice, studenta la Universitatea de Nord, anul 3 la sectia Comunicare si Relatii Publice. Ma implic cu placere in aceasta campanie, deoarece este o modalitate extraordinara de a lua atitudine, de a avea satisfactia, intr-o forma sau alta, ca lupt corect impotriva violentei asupra femeilor…un fenomen pe cat de frecvent intalnit printre noi, pe atat de fragil, atunci cand incercam sa schimbam ceva.
Sunt sigura, ca fiecare dintre noi a avut la un moment dat ocazia sa ajunga in ipostaza in care, cea mai buna prietena, sau o amica, sora, o alta ruda ajunge sa ne marturiseasca lucruri groaznice pe care le traieste alaturi de persoana iubita, sau chiar in familie. Primul impuls, desigur, a fost de a face ceva, de a ajuta persoana care sufera in fata noastra. Dar, de cele mai multe ori, tocmai din buna intentie de a o ajuta, am ajuns sa facem lucruri gresite.
Care e atitudinea corecta, pana unde ne putem implica in problema suferindei si ce ar trebui sa nu facem, cu toate ca ni se pare potrivit?
Prezentarea mea, consta tocmai in raspunsurile la aceste intrebari.

Cum se intampla?

Marturisirea

Trebuie sa tinem cont, ca aceasta persoana, isi deschide sufletul si intimitatile in fata noastra, pentru ca ne considera demne de incredere, prin urmare, intervine principiul confidentialitatii, pe care, din respect pentru victima si, chiar si pentru noi, trebuie sa-l cinstim.

Care e rolul confidentei?

De cele mai multe ori, victima cauta doar sa fie inteleasa, auzita, sa scape de durerea ce o apasa, sau mai pe romaneste, sa se planga, fara ca aceste lucruri sa aiba consecinte negative la imaginea ei, sau a relatiei.
Ea nu ne cere sa ii facem agresorului ceva, nu vrea sa auda din partea noastra “Desparte-te de el!” si este gresit ca noi sa adoptam o astfel de atitudine. De ce? Pentru ca va interpreta acest gest ca unul impotriva ei. Dintre o simpla prietena in care are incredere si un iubit violent pe care nu-l paraseste din diverse motive, cine crede-ti ca are o mai mare autoritate asupra ei?
Bun, o ascultam, o intelegem si deja am facut ceva benefic pentru ea. Abia apoi, o putem intreba, cu ce o putem ajuta! In nici un caz, nu ii cautam ei greseli. Singura greseala aici, e faptul ca e tratata in acest mod. Majoritatea femeilor, considera ca au facut ele ceva gresit de au ajuns sa manance bataie. Daca ne cere sa vorbim cu iubitul respectiv, putem face asta. Insa, daca nu ne cere acest lucru, si o facem noi, din buna vointa ce-i drept, situatia e posibil sa ia o turnura si mai urata, pentru ca iubitul, dat de gol, ranit in orgoliu, se va razbuna tot pe prietena noastra.

Aceasta fata/femeie, e vulnerabila, ii e jena si rusine, si cel mai tare, ii e frica sa actioneze in vreo directie. Singura, nu va face nimic concret. Ar fi facut-o deja daca putea. O persoana aflata intr-o situatie dificila datorita violentei poate primi ajutor. Este necesar sa isi recapete increderea in sine si personalitatea. Un bun confident, ii poate arata o cale spre asta. Ii putem vorbi despre importanta reducerii tolerantei fata de violenta si incurajarea luarii de atitudine impotriva acestui fenomen, fara ca (ATENTIE) sa il vorbim de rau pe agresor. Nu ajuta cu nimic sa il facem cu ou si cu otet, ganditi-va numai ca aceasta fata/ femeie, il iubeste si stie ce fel de persoana are alaturi.

Am multe prietene si deseori devin confidenta a unei astfel de victime. Eu le sfatuiesc sa apeleze la centrul de consiliere gratuita ce respecta principiul confidentialitatii – Filiala Baia Mare a Asociatiei Femeilor Impotriva Violentei – ARTEMIS ( strada Moldovei 17 A , tel 0262-250.770), de unde, pot primi indrumarea cea mai corecta, in functie de cazul fiecaruia.
Inchei aceasta prezentare cu speranta ca v-am fost de ajutor, cu speranta ca, ajungand inca o data in rolul confidentei, veti proceda cat mai bine atat pentru victima cat si pentru ajutarea stoparii acestei manifestari malitioase.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu