Campania de vaccinare anti-COVID/ CNCAV: Nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici cazuri de deces

Ad imageAd image

Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID subliniază, vineri, că nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici cazuri de deces ca urmare a imunizării, care a început în România pe data de 27 decembrie.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, precizarea vine în contextul în care în spaţiul public, în special în mediul online, au început să apară şi să se viralizeze informaţii false, imprecise, inexacte sau înşelătoare despre campania de vaccinare din România.

„Situaţia privind vaccinările, reacţiile adverse şi natura acestora este publicată în fiecare zi, în jurul orei 18,00, de către CNCAV pe site-ul oficial – www.vaccinare-covid.gov.ro şi trimisă, spre informare şi publicare, reprezentanţilor presei. Potrivit ultimei situaţii publicate, în România, numărul total al persoanelor vaccinate de la începutul campaniei de vaccinare este de 10.289, iar numărul total de reacţii adverse (comune şi minore) este de 26 (4 reacţii locale cu durere la locul injectării şi 22 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie)). Nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici cazuri de deces”, arată CNCAV.

Comitetul naţional pentru vaccinare dă ca exemplu o informaţie conform căreia „la spitalul Baltasar din Bucureşti o asistentă medicală moare, la o oră după vaccin”.

„Precizăm că Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, la care pare că face referire conţinutul respectiv, nu are centru de vaccinare şi este arondat Spitalului Obregia, la care nu a început vaccinarea. Prin urmare, precizăm că respectivul conţinut este în totalitate fals, înşelător, având potenţialul de a crea o stare emoţională negativă (panică, neîncredere, frică)”, subliniază sursa citată.

În context, Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 le recomandă românilor să verifice credibilitatea sursei care a publicat informaţia, numele domeniului de internet folosit, calitatea redactării şi stilul articolului (greşeli de gramatică, de punctuaţie şi ortografie, utilizarea în exces a funcţiei ALL CAPS, punctuaţie excesivă pentru un efect de dramatism, coerenţa textului, data publicării, precum şi sursele de date/ informaţii şi declaraţiile citate (care să poată fi consultate independent).

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu