Sambata, 13 Martie,incepand cu ora 11, in Centrul de Documentare si Informare al Scolii Calinesti a avut loc lansarea cartii “Istoricul localitatii Calinesti”, autori fiind Maria si Petru Nemes din Valeni.
La acest eveniment cultural au participat in jur de 70 persoane, printre care scriitorul Nicoara Mihali, etnologul Pamfil Biltiu, deputatul Vasile Berci, primarul Mihai Stefan Nemes, viceprimarul Cristinel Chindris, presedintele Asociatiei Culturale „Tiberiu Utan” din Valeni, preotii din localitatile Valeni si Barsana, profesorii de la cele trei scoli din comuna, consilieri locali, elevi si alti membri ai comunitatii.
Aceasta lucrare este un omagiu adus eroilor cazuti in Primul si Cel de-al Doilea Razboi Mondial si locuitorilor acestor tinuturi, stramosi si contemporani, membri ai unei colectivitati cu o bogata civilizatie traditionala.
In cuvantul sau de inceput, scriitorul Nicoara Mihali a precizat ca orice lansare de carte este o mare sarbatoare. De asemenea, a mentionat ca este prima lucrare unde se exploateaza cel mai bine istoricul unei localitati. Pamfil Biltiu si-a exprimat bucuria de a participa la semnarea actului unui mare eveniment cultural care se desfasoara la sat, locul unde s-a nascut vesnicia. El a facut referire la scoala numind-o „templu sacru”, iar profesorii sunt „lumina din lumina”.
Primarul Mihai Stefan Nemes, a afirmat faptul ca participa in comuna la cea de-a doua lansare de carte , prima fiind cea a lui Godja Ioan-Ou, despre Valeni. Deputatul Vasile Berci, vorbind prin prisma profesorului de la catedra, apreciaza ca fostii sai elevi, in prezent dascali, sunt oameni cu motivatie.
Participand la eveniment si calinesteni stabiliti la oras, a luat cuvantul si Delia Serba, de profesie bibliotecar, apreciind ca suntem un popor binecuvantat, ca Dumnezeu ne-a dat nu numai locuri minunate, ci si oameni de care suntem mandri.
La acest eveniment s-a anuntat aparitia unei monografii ample, avandu-i ca autori pe prof. Visovan Gheorghe, prof. Serba Maria si preotul prof. Dumitru Grosan. In final, autorii au precizat ca lucrarea a fost elaborata din dorinta de a culege si consemna tot ce se poate, pentru a nu se pierde pentru totdeauna marturii ramase din stramosi, transmise din generatie in generatie, din timpuri indepartate si care ne dezvaluie inca relicve ale unei lumi arhaice, care merita sa fie cunoscute.
Ele constituie, astfel, argumente asupra vechimii si continuitatii populatiei romanesti pe aceste meleaguri si ale apartenentei culturii populare din acest colt de tara la spiritualitatea general romaneasca.
Petru Nemes a afirmat ca a „incercat sa faca un sondaj de adancime in viata acestei colectivitati si, prin unele comparatii in timp, a urmarit directiile evolutive ale modului de viata material si spiritual, ca rezultat al actiunii creatoare a omului asupra mediului natural, subliniind adancile prefaceri social-istorice.
Un material deosebit de interesant pentru studierea istoriei acestei comune l-au oferit institutiile locale, documentele de arhiva, publicatiile si localnicii”. Maria Nemes a intentionat sa scoata in evidenta faptul ca in comuna Calinesti a existat si exista un colectiv de oameni uniti, dovada fiind faptul ca au raspuns cu bucurie tuturor solicitarilor de a lupta pentru alungarea popoarelor migratoare, apoi au fost miscati de Revolutia de la 1848, iar mai tarziu au participat cu vitejie la cele doua razboaie mondiale, iar la Unirea din 1918 a trimis chiar un reprezentant.
De asemenea, locuitorii comunei au fost complet dezamagiti de instalarea regimului comunist si mai ales de colectivizarea fortata pe care au incercat sa o inlature, dar fara succes.
Activitatea s-a incheiat cu un spectacol artistic sustinut de grupul de elevi „Junii Cosaului” si fratii Nemes, indrumati de bibliotecara Rodica Nemes.
Ciprian DOCHITA