Sunt localități în județul Maramureș unde nu se fac niciun fel de lucrări de cadastrare. Prima localitate care iese în evidență este Baia Mare, unde municipalitatea nu a manifestat niciun fel de interes față de acest subiect, motivele fiind necunoscute. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat în această săptămână că desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăţilor în 2.356 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), pe o suprafaţă de 6,5 milioane de hectare.
„Lucrările, realizate atât la nivelul întregii localităţi (în 519 UAT-uri), cât şi pe sectoare cadastrale, sunt gratuite pentru cetăţeni şi se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, dar şi din bugetele locale ale primăriilor.
În primele zece luni ale anului 2023, ANCPI, instituţie publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a finalizat cadastrarea integrală a 36 de comune. Astfel, numărul total al UAT-urilor în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a ajuns la 204. De asemenea, ANCPI a înscris în evidenţele de cadastru şi carte funciară imobilele din 23.835 de sectoare cadastrale. Suprafaţa totală a imobilelor înregistrate, gratuit pentru cetăţeni, este de 4.988.888,35 de hectare.
Dintre cele 204 localităţi în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor, şase au beneficiat de cofinanţare (din veniturile proprii ale ANCPI şi bugetul autorităţilor locale), iar 83 de comune fost cadastrate din fonduri europene prin Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”. În alte 474 de comune se desfăşoară, în prezent, lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localităţi, cu finanţare europeană, prin POR 2014-2020”, a anunțat ANCPI.
În plus, din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) un număr de 7,29 milioane de hectare au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
În Maramureș UAT/Sectoare cadastrale din Programul Național de Cadastru și Carte Funciară sunt: Ardusat, Ariniș (o parte din sectoarele cadastrale au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică), Asuaju de Sus, Băița de sub Codru, Băiuț, Băsești, Bârsana, Bistra, Coltău, dar și multe altele. Ce este interesant este că avem localități unde nu se face nimic din acest punct de vedere. În lista ANPCI apare Baia Mare, Cavnic, Baia Sprie, Bicaz, Leordina, Oarța de Jos, Remeți, Rozavlea, Ruscova, Săliștea de Sus, Șomcuta Mare sau Vișeu de Jos.
„În orașe merge mai greu cadastrarea, dar nu neapărat. Ei spun că nu găsesc prestatori. Însă bugetele orașelor sunt un pic mai altfel decât cele ale unor comune mici din județ, ar putea ei să susțină financiar aceste lucrări. Legea dă voie și la sponsorizări, dar interesul este unul scăzut. Și asta se vede. În Baia Mare nu este făcut nimic, au făcut vreo două contracte, dar nu le-au dus la finalitate din cauză că prestatorii pe care și i-au ales au zis la un moment dat că renunță la contract, a fost o reziliere amiabilă de contract, la Sighet, la fel, au fost și acolo niște contracte care au fost reziliate. În puține UAT-uri nu s-a făcut absolut nimic. Din păcate sunt zone foarte active. Unde ar trebui să existe interes din partea comunității, pentru că toate aceste înscrieri în cartea funciară în primul rând rezolvă problema juridică a terenurilor. În Baia Mare sunt multe terenuri libere de care Primăria Baia Mare habar nu are de ele. Cu ocazia asta și-ar putea face ordine în situația funciară. Apoi, toate acestea înseamnă bani la bugetul UAT-ului”, a declarat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.
Dragoș HOJDA