Problemele legate de pădurile din Maramureș au ținut de multe ori prima pagină a ziarelor naționale și chiar internaționale. Unii care revendicau suprafețe de pădure foarte mari, în baza unor acte care erau mai devreme sau mai târziu contestate, și de aici procese peste procese, scandaluri și multe alte probleme. Un lucru e sigur – maramureșeanul ține la ce-i al lui și nu va renunța ușor la pădurea sa.
Am avut o discuție cu directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș, Ovidiu Ștefan, despre aceste probleme care există în județ. Și sunt multe, după cum singur recunoaște, însă spune că OCPI „se ocupă de cadastru și publicitate imobiliară. Și pădurea se înscrie în cartea funciară, cu paranteză că legea spune că cetățeanul intră în proprietate efectivă din momentul punerii în posesie, nu din momentul eliberării titlului de proprietate sau a înscrierii în cartea funciară”.
„Romsilva a uitat, a scăpat, nu știm, dar nu și-au scăzut din amenajamentele suprafețele respective. Dar sunt puține cazuri, nu sunt multe. Pe baza unor analize făcute cu ROMSILVA, am găsit astfel de situații și atunci am ajuns la o înțelegere cu ei corectă. Acolo unde sunt astfel de probleme, cetățeanul merge cu procesul verbal și cu titlul de proprietate la Romsilva și Romsilva da o declarație că terenul nu le aparține și în baza acesteia cetățeanul va putea să își întăbuleze terenul fără ncio problemă. În zona de cadastrare sistematică, acolo unde se întâlnesc astfel de probleme, și cetățeanul are dreptate, Romsilva renunță la înscrierea dreptului de proprietate, urmând ca ei să își reglementeze situația, când se face noua reactualizare a amenajamentului silvic.
I-am rugat pe cei de la Romsilva să meargă pe tere și să verifice fiecare situație, cum e cazul la Poienile de sub Munte. Sunt zone unde cetățeanul nu a avut niciodată proprietate, dar pe vremea lui Ceaușescu, cu bună înțelegere, ca să nu strice cetățeanul pădurea, îl lăsa să își taie de acolo uscăturile, de pe marginea pădurii din imediata lui vecinătate. O folosea ca proprietar, dar de fapt nu era proprietar. Ei, acum Romsilva revendică tot și apare discuția aceasta. E sau nu? Omul spune că și pe vremea comuniștilor o ținut-o el. Da, e adevărat, dar a ținut-o la înțelegere. Sunt zone în care au fost puși în posesie aici, dar cetățeanul s-a mutat în altă parte, că i s-a părut pădurea mai bună. Ori acum el o revendică pe aceea, dar Romsilva zice ca e a lui, dar titlul de proprietate arată că punerea în posesie s-a făcut în altă parte. Și mai rău, a fost pus în posesie într-un loc, a tăiat-o pe toată și acum s-a mutat în altă parte. Astea sunt conflicte care le rezolvă instanța de judecată”, a arătat Ovidiu Ștefan, pentru ziarmm.ro.
Dragoș HOJDA