Intrarea României în Spaţiul Schengen ar putea avea un impact pozitiv de 0,5 puncte procentuale la creşterea economică pe care o înregistrează ţara noastră, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, informează AGERPRES.
El a declarat, la o întâlnire cu jurnaliştii, că această creştere de 0,5 puncte procentuale ar veni din majorarea fluxurilor comerciale, dar şi din creşterea încrederii investitorilor în România şi realizarea de investiţii noi.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a discutat cu premierul Olandei, Mark Rutte, despre aderarea României la Schengen, exprimându-şi speranţa că în cel mai scurt timp vor fi întrunite condiţiile politice pentru intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a menţionat că aderarea României la spaţiul Schengen va reduce semnificativ costurile transportatorilor.
„Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct al aderării României la Schengen: pentru economia olandeză, prin ridicarea controalelor la frontierele interne, se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi în egală măsură efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice. Este o realitate că războiul Rusiei în Ucraina a deviat fluxuri semnificative de mărfuri către România”, a arătat şeful Executivului român.
Premierul Mark Rutte a precizat că Regatul Ţărilor de Jos nu este „în principiu” împotriva aderării României la Schengen.
„România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen”, a afirmat premierul Regatului Ţărilor de Jos, potrivit traducerii oficiale.