Plenul Camerei Deputatilor a adoptat tacit, in sedinta de marti, un proiect de lege care prevede ca personalul didactic ce se titularizeaza in mediul rural beneficiaza de o indemnizatie de instalare in cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub conditia de a preda pe post in mediul rural cel putin 5 ani scolari efectivi, informeaza AGERPRES.
„Personalul didactic de predare din invatamantul de stat beneficiaza anual de doua salarii minime brute, din fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesionala si evolutie in cariera, precum si pentru achizitionarea de materiale didactice si auxiliare didactice curriculare necesare procesului instructiv/educativ.
Cadrele didactice care se titularizeaza in mediul rural beneficiaza, in termen de un an, de o indemnizatie de instalare in cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub conditia de a preda pe post/catedra in mediul rural cel putin 5 ani scolari efectivi. Cadrul didactic este obligat sa restituie partial indemnizatia daca inainte de implinirea termenului de 5 ani isi schimba locul de munca din mediul rural in mediul urban, in cazul suspendarii contractului individual de munca pe perioada concediului fara plata, precum si in cazul demisiei. Indemnizatia se restituie proportional cu numarul de ani scolari in care nu si-a desfasurat activitatea in mediul rural”, se arata in proiectul de lege.
Potrivit acestuia, cadrele didactice cu o vechime efectiva in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.
Proiectul de lege urmeaza sa mearga la Senat pentru dezbatere si vot, acesta fiind Camera decizionala.