Bulgaria va incetini procesul de aderare la euro

Ad imageAd image

Premierul bulgar a lasat sa se inteleaga ca ar putea prelungi procesul de aderare la euro pe fondul ingrijorarilor ca masurile de pregatire ar putea pune in pericol cursul de schimb fix al levei in raport cu moneda euro, transmite Bloomberg, informeaza AGERPRES.

Tara vecina intentiona sa se alature ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro, pana la finele lunii aprilie 2020. Recent, insa, Parlamentul de la Sofia a adoptat un act legislativ care prevede ca Guvernul poate face acest lucru doar la cursul de schimb actual.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a apreciat luni ca ar putea fi nevoie de o perioada mai mare de timp pentru aderarea la ERM-2, pe fondul ingrijorarilor ca alte state membre precum si Banca Centrala Europeana ar putea modifica cursul de schimb fix, care a oferit predictibilitate afacerilor si gospodariilor dupa criza monetara din 1997.

In plus, majoritatea bulgarilor se opun aderarii la zona euro, de teama ca firmele vor profita de aceasta aderare pentru a majora preturile pentru produsele lor.

„Sunt obligat sa incetinesc tempo-ul si doar atunci cand vom reusi sa convingem pe toata lumea ca acesta este un lucru bun vom merge mai departe”, a spus Boiko Borisov, fara a respinge in mod clar o aderare la ERM-2 in luna aprilie. „Pana cand nu vom avea un consens absolut, nu vom forta intrarea noastra in anticamera monedei euro”, a precizat Borisov.

Bulgaria, impreuna cu Croatia si Romania, incearca sa adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice si un buget echilibrat, Bulgaria indeplineste majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru a adopta moneda euro insa persista in continuare ingrijorari cu privire la sistemul sau financiar. Autoritatile de la Sofia au acceptat sa adere simultan la uniunea bancara europeana si la anticamera zonei euro, ERM-2.

Boiko Borisov a laudat avantajele care decurg din calitatea de tara membra a zonei euro dar a recunoscut si ingrijorarile populatiei. „Nu exista nicio tara a carei situatie sa se fi inrautatit dupa intrarea in zona euro”, a spus Borisov. Cu toate acestea, „bulgarii sunt ingrijorati. Temerile sunt daca preturile vor creste”, a adaugat premierul bulgar.

Mecanismul ERM-2 prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu