- Publicitate -
Ad imageAd image

”Buletinul cu Cip” – În acest an ar putea fi emis și în Maramureș

Ad imageAd image
Ad imageAd image

 

Maramureșenii care vor dori vor putea opta pentru o carte electronică de identitate. Deocamdată CEI eeste disponibilă doar în județul Cluj, însă autoritățile intenționează ca anul viitor CEI să se poată emite în toată țara. Zilele trecute a fost adoptată o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea condiţiilor, limitelor şi a mecanismului de asigurare a contravalorii cărţii electronice de identitate. Conform documentului, a fost aprobată scutirea de la plata cărții electronice de identitate a persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani, pentru prima cerere, într-un interval de 5 ani, atunci când vorbim de prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani, la expirarea valabilității actului de identitate, dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data nașterii, în cazul schimbării domiciliului, în cazul atribuirii unui nou CNP, în cazul deteriorării actului de identitate, în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate, când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului, în cazul schimbării sexului, în cazul anulării, respectiv pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate.

„Totodată, contravaloarea cărții electronice de identitate se asigură ori de câte ori este necesar, persoanelor care sunt victime ale calamităților naturale, incendiilor sau altor dezastre, precum și cetățenilor români aflați în străinătate în situații deosebite, în condițiile OUG nr. 97/2005. Sumele necesare, aproximativ 150 de milioane de euro, se asigură din fondurile alocate cu această destinație în cadrul  Componentei 7 – Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru o singură carte electronică de identitate, respectiv până la atingerea țintelor aferente investiției, în conformitate cu normele legale incidente aferente P.N.R.R./Mecanismului de redresare și reziliență.

Astfel, obiectivul investiției este atingerea numărului de 5 milioane de cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.
După epuizarea fondurilor aferente PNRR, contravaloarea cărții electronice de identitate se asigură, în aceleași condiții, din alte fonduri externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor. Cartea electronică de identitate(CEI) va oferi titularului posibilitatea autentificării în sistemele informatice administrate de autorități publice sau entități private în scopul solicitării prestării unor servicii la distanță, fără a mai fi necesară deplasarea la un ghișeu. În prezent, CEI se emite în cadrul unui proiect pilot la nivelul Județului Cluj, până în prezent fiind emise 17.000 de documente.

În prima parte a anului 2024 va fi elaborat un calendar de extindere la nivel național al emiterii CEI, astfel încât, până la finalul anului, documentul electronic sa fie emis în toate cele 660 de Servicii Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor existente la nivel național”, a anunțat Guvernul.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
2 Comments