- Publicitate -
Ad imageAd image

Brazilia – Incendiile forestiere, la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Incendiile forestiere au atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani în Brazilia, aproape jumătate dintre acestea fiind consemnate în Pădurea Amazoniană, o creştere anuală record de 12,7%, potrivit statisticilor publicate duminică de Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), citat de AFP, informează AGERPRES.

103.000 de incendii au fost active în regiunea amazoniană din Brazilia, ceea ce reprezintă o creştere anuală de aproape 16% dintr-un total de 222.798 de focare consemnate pe întreg teritoriul brazilian în ultimul an, subliniază raportul INPE care utilizează imagini satelitare pentru monitorizarea incendiilor forestiere şi a defrişărilor.

Cifra totală include totodată peste 22.000 de incendii în zona Pantanal, situată la sud de Amazon, un sanctuar al biodiversităţii şi cea mai extinsă regiune umedă a planetei, a cărei suprafaţă a fost devastată în proporţie de aproape un sfert şi unde a fost înregistrată o creştere cu 120% a incendiilor în 2020.

Pădurea Amazoniană, considerată vitală pentru combaterea încălzirii globale, cu 62% din suprafaţă în Brazilia, şi Pantanal sunt cele mai valoroase ecosisteme din lume.

Situaţia s-a înrăutăţit după alegerea în 2019 a preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care susţine deschiderea ariilor protejate şi a terenurilor indigene pentru minerit şi agricultură, notează AFP.

Doar în august 2020 defrişările au atins o suprafaţă mai mare decât cea a Jamaicăi, un record în 12 ani, potrivit INPE.

 

 

Incendiile sunt declanşate cu precădere de persoane care doresc să extindă zonele utilizate pentru păşunat şi culturi agricole, potrivit experţilor.

Defrişările din Amazonia între anii 2000 şi 2018 au atins 513.016 kilometri pătraţi, o suprafaţă comparabilă cu cea a Spaniei, amputând 8% din cea mai mare pădure tropicală din lume, a raportat la rândul său pe data de 8 decembrie Reţeaua de informaţii socio-ecologice şi geografice din zona amazoniană (Raisg), formată dintr-un colectiv de cercetători şi ONG-uri.

Pădurea Amazoniană se întinde pe teritoriul a nouă ţări (Brazilia, Columbia, Peru, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Surinam, Guyana şi Guyana Franceză) şi are o populaţie de circa 47 de milioane de locuitori.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu