Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri că România este tot mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen, făcând trimitere la solicitarea adresată Consiliului European de către Comisia Europeană de a permite României, Bulgariei şi Croaţiei să adere la acest spaţiu, informează AGERPRES.
Prezent la Conferinţa ministerială a Forumului Salzburg, organizată de MAI la Palatul Parlamentului, Lucian Bode a salutat declaraţiile comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, pe tema aderării celor trei state la Schengen.
„Doamna comisar a vorbit despre rezultatele misiunii de evaluare voluntară desfăşurată de către experţii UE sub coordonarea Comisiei Europene la începutul lunii octombrie în România şi Bulgaria. Doamna comisar apreciază că rezultatele acestei vizite sunt foarte pozitive. Doamna comisar a spus în această declaraţie că va fi o decizie istorică şi un moment de mândrie pentru întreaga Europă, referindu-se la momentul aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen. Doamna comisar a spus că România este mai mult decât pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi a făcut precizarea că această comunicare a Comisiei are rolul de a întări convingerea Statelor Membre că România este pregătită să adere la Schengen”, a afirmat Bode.
Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că, în urma solicitării Comisiei Europene, România este tot mai aproape de aderarea la Schengen şi a felicitat structurile MAI.
„România este tot mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen. Comisia Europeană a confirmat astăzi că România continuă să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi implementează în mod corespunzător acquis-ul Schengen. Documentul prezentat de către Comisia Europeană conţine în anexă raportul misiunii de constatare a îndeplinirii acquis-ului Schengen, desfăşurată în România în perioada 9-12 octombrie. Concluziile raportului sunt pozitive şi arată că sunt întrunite toate condiţiile tehnice pentru ca România să devină cât mai curând membră a Spaţiului Schengen. Potrivit Raportului, România este un exemplu de bune practici la nivel european în privinţa aplicării legislaţiei Schengen. Experţii UE au subliniat în concluziile Raportului faptul că România continuă să îndeplinească acquis-ul Schengen. Mă bucură aprecierile experţilor europeni, care au constatat modul şi maniera profesionistă în care aplicăm acquis-ul Schengen. Este, în principal, meritul structurilor MAI pentru acest rezultat şi le felicit pentru modul în care îşi desfăşoară activitatea şi pentru eforturile extraordinare depuse în toţi aceşti ani. Aşadar, România rămâne ferm angajată în sprijinirea mecanismelor şi instrumentelor europene menite să asigure securitatea internă a UE şi o mai mare rezilienţă în faţa provocărilor curente”, a declarat Bode.
„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.