Tinerii din Romania de 16-17 ani trebuie să aibă dreptul să voteze la alegerile locale și europarlamentare din 2024. Nu o spunem noi, ci inițiatorii unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr.115/2015 şi pentru modificarea art.5 alin.(5) din Legea nr.33/2007. Un proiect de lege care a trecut tacit de Senat și care acum merge la votul decisiv al deputaților.
Din Expunerea de motive la aacest proiect de lege aflăm că „scăderea varstei de vot la 16 ani este și o dorință a tinerilor, astfel cum rezultă din Raportul Grupului Național de Lucru referitor la Dialogul UE cu tinerii. Un argument în favoarea scăderii varstei de vot este că în Scoția și Austria, de exemplu, scăderea varstei de vot a fost un succes, tinerii de 16-17 ani fiind ai interesați să voteze decat cei cu varste între 18 și 24 de ani. Se propune uniformizarea ca varstă minimă de vot – 16 ani – pentru toate alegerile europene.
„În cadrul alegerilor locale și europarlamentare tinerii au tot interesul să se implice, fiind pană la urmp vorba de interesul lor local, imediat, cat și de interesul general ce decurge din calitatea Romaniei de membru al UE, dar mai ales pentru a nu exista niciun fel de discriminare între cetățenii UE”, arată inițiatorii acestui proiect de lege adoptat de senatori.
În punctul de vedere exprimat de Guvern se arată că „spre deosebire de capacitatea de muncă a minorilor cu varste cuprinse între 16 și 18 ani, exercitarea dreptului de vot presupune cunoașterea mediului politic, a opțiunilor de vot, precum și exprimarea interesului cu privire la domeniul politic, fiind înregistrate riscuri cu privire la posibila viciere a discernămantului minorilor referitor la votul asumat de aceștia”.
Propunerea legislativă, nefiind votată în termenul legal prevăzut de lege, se consideră a fi adoptată tacit de Senat. De aici votul decisiv va fi al deputaților.
Dragoș HOJDA