BINE DE ȘTIUT – De ce consultații și analize poți beneficia după vârsta de 40 de ani

Ad imageAd image

Se știe că o dată cu înaintarea în vârstă este nevoie de anumite analize medicale pe care atât femeile, cât și bărbații trebuie să le facă. Asta pentru a depista din timp eventualele probleme de sănătate care ar putea apărea din cauza stilului de viață avut până la vârsta de 40 de ani.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a lansat, în luna martie Ghidul asiguratului, unde maramureșenii pot găsi informații importante referitoare la pachetul de analize medicale de care pot beneficia în funcție de vârstă. Noi facem referire la pachetul anual de prevenție 40+ care înseamnă până la 3 consultații pe an. Vorbim de evaluare stil de viață, risc cardiovascular (tensiune arterială, glicemie, colesterol), risc oncologic, risc boală cronică de rinichi, risc privind sănătatea mintală, risc privind sănătatea reproducerii, risc de melanom malign.

Dacă vorbim de pachet anual de prevenție 40-60 de ani pentru persoanele cunoscute cu boli cronice la medicul de familie vorbim de până la 2 cconsultații pe an pentru depistarea altor boli decât cele cu care sunt în evidența medicului de familie. Dacă ne referim de setul de analize de laborator pentru prevenție în cazul persoanelor peste 40 de ani atunci vorbim de hemoleucogramă completă, VSH, Glicemie, colesterol seric total, LDL Colesterol, creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe, TGO, TGP, deter,inarea raportului albmină/creatinină în urină (RACU), iar în pls pentru ffemei senologie imagistică, TSH, FT4, examen Babeș-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice. Pentru bărbați PSA antigenul specific prostatic.

Ce e important de amintit este pachetul de servicii medicale gratuite de care pot beneficia persoanele neasigurate și anume urgențe medicale, servicii pentru supravegherea și depistarea bolilor cu potențial endemo-epidemic, precum și consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lăuziei: „Acestea se pot prezenta direct la medicul specialist pentru a beneficia de aceste servicii, fără a fi nevoie de bilet de trimitere. Persoanele neasigurate vor suporta integral costurile analizelor de laborator și al investigațiilor imagistice
recomandate și contravaloarea tratamentului prescris de medicul specialist”.

Tot în acest Ghid mai găsim servicii conexe actului medical și anume „Serviciile care pot fi furnizate de psiholog sunt, spre exemplu: serviciul de evaluare psihologică clinică și psihodiagnostic, consiliere psihologică și de psihopedagogie specială, psihoterapie. Ședința are o durată de minim 50 de minute. Frecvența și numărul ședințelor se stabilesc de către medic, de comun acord cu psihologul. Terapiile psihiatrice, serviciile furnizate de psiholog, precum și serviciile furnizate de logoped, sfatul genetic pot fi acordate și la distanță, prin orice mijloc electronic de comunicare”.

„Serviciile care pot fi furnizate de fizioterapeut sunt kinetoterapie individuală sau de grup, kinetoterapie pe aparate speciale, precum dispozitive mecanice, dispozitive electromecanice, dispozitive robotizate, drenajul limfatic manual al limfedemului. Ședința de kinetoterapie are o durată de minim 45 de minute. Drenajul limfatic manual al limfedemului are o durată de minim 50 de minute și se efectuează numai de către fizioterapeuții cu pregătire profesională pentru acordareaacestui serviciu”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu