Federația „Solidaritatea Sanitară” din Romania reamintește tuturor salariaților din sănătate că în Contractul colectiv de muncă la nivel de sector a fost introdusă această procedura de protecție a drepturilor salariaților care sunt victime ale agresiunilor la locul de muncă.
„Toate agresiunile fizice la locul de muncă, în timpul programului de muncă, împotriva angajaţilor din Sănătate sunt considerate accidente de muncă, beneficiind de un tratament corespunzător. Salariaţii beneficiază de sprijinul unităţii în cercetările şi procesele legate de agresiunile cărora le-au căzut victime.Plângerea împotriva agresorilor este înaintată de către unitate, salariat, sau împreună. Angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestaţiile asigurărilor sociale de stat. Pentru a asigura protecţia salariaţilor, comitetele de securitate şi sănătate în muncă de la nivelul unităţilor au obligaţia de a elabora Planul de măsuri privind protecţia salariaţilor împotriva agresiunilor.
În toate unităţile sanitare este interzis accesul persoanelor aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa băuturilor alcoolice, cu excepţia celor prezentaţi în calitate de pacienţi sau pentru stabilirea alcoolemiei. Ameninţarea săvârşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, precizează Federația amintită.
Maramureșenii trebuie să știe că lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva angajaților din sănătate aflați în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Vătămarea corporală săvârşită se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani, respectiv vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva persoanelor aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
Dragoș HOJDA