- Publicitate -
Ad imageAd image

BINE DE ȘTIUT – Câte țigări sau cât vin sau bere poți aduce cu tine în România dintr-o țară Non-UE

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Legislația romanească este foarte clară atunci cand vine de vorba de bunurile pe care le poți aduce cu tine atunci cand revii în Romania dintr-o țară care nu este membră a Uniunii Europene. Spre exemplu, la intrarea în Romănia dintr-un stat din afara Uniunii Europene este permisă a fi importată în scutire de taxe vamale, TVA şi accize, folosind alte mijloace decât transportul aerian, cantitatea de 40 țigarete. Numărul crește dacă se folosește transportul aerian, caz în care cantitatea permisă este de 200 țigarete.

Maramureșenii trebuie să știe că sunt permise a fi importate în scutire de taxe vamale, TVA şi accize obiecte de uz personal necesare în mod rezonabil pentru călătorie, ca de exemplu îmbrăcăminte şi încălțăminte, articole de toaletă, bijuterii personale, aparate fotografice si aparate cinematografice de luat vederi, însoțite de o cantitate rezonabilă de pelicule şi de accesorii camere video, aparate portative de înregistrare video, însoțite de o cantitate rezonabilă de benzi, instrumente muzicale portabile, aparate receptoare de radio portative, aparate receptoare de televiziune portative sau calculatoare personale portative).

Tot aici intră mărfuri pentru scopuri sportive ( de ex: schiuri şi beţe, patine, sănii, îmbrăcăminte, încăltăminte şi mănuşi de sport, mingi de orice fel, rachete, crose, plase, bastoane şi altele similare), produse din tutun și anume 40 țigarete, în cazul călătorilor care sosesc în România din țări terțe, folosind alte mijloace decât transportul aerian, 200 țigarete, în cazul călătorilor care sosesc în România din țări terțe, folosind transportul aerian, 100 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare), 50 de trabucuri sau 250 grame de tutun de fumat.

Autoritatea Vamală Romană subliniază însă că scutirea poate fi aplicată fie pentru una din categoriile de produse din tutun menţionate mai sus, fie pentru o combinaţie a acestora, cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%.

Putem aduce din țări UE și băuturi alcoolice, mai exact un total de 1 litru de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică distilate şi băuturi spirtoase, cu o tărie alcoolică de peste 22 % volum sau alcool etilic nedenaturat de 80 % volum şi peste, respectiv un total de 2 litri de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică mai mică de 22 % în volum.

„Scutirea poate fi aplicată fie pentru una din categoriile de tipuri de alcool şi băuturi alcoolice menţionate la lit. d), fie pentru o combinaţie a acestora cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%, 4 litri de vinuri liniştite şi 16 litri de bere, bunuri diverse în limita unei valori globale de 430 EURO pentru fiecare călător în cazul transporturilor pe cale aeriană şi maritimă şi 300 EURO în cazul celorlalte mijloace de transport. Tot la capitolul scutiri de taxe și accize intră și carburantul conţinut în rezervorul standard al mijlocului de transport cu motor şi o cantitate de carburant de până la 10 litri conţinută într-un rezervor portabil”, arată Autoritatea Vamală Romană.

ATENŢIE!
Legislația națională prevede clar că călătorilor sub 17 ani nu li se acordă nici o scutire pentru produse din tutun, alcool şi băuturi alcoolice: „Atunci când valoarea totală a două sau mai multe articole pentru un călător depăşeşte valorile menţionate mai sus, se acordă scutiri până la aceste sume la articolele la care, dacă ar fi fost importate separat, s-ar fi acordat scutiri, cu condiţia ca valoarea totală a unui articol individual să nu poată fi divizată. Importul în mod repetat, într-o anumită perioadă de timp, în scutire de la plata taxelor vamale, a bunurilor din categoria celor prevăzute mai sus se consideră ca fiind import în scop comercial şi atrage plata taxelor vamale precum şi îndeplinirea formalităţilor legale pentru importul bunurilor în scop comercial (potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3477/07.11.2013 privind definirea caracterului ocazional al introducerii în România de bunuri în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară terţă)”.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu