Cercetătorii cred că balenele albastre se înmulțesc în apele care înconjoară insula subantarctică Georgia de Sud, după ce au numărat 41 de exemplare noi, observate în ultimii nouă ani. La începutul secolului al XX-lea, atunci când vânătoarea de balene a atins apogeul, în Georgia de Sud erau ucise în jur de 3.000 de balene albastre în fiecare an. Apele care înconjoară insula sunt bogate în krill (bancuri de crustacee mici pe care îl consumă balenele), iar oamenii de știință cred că întoarcerea lor anunță o redescoperire a acestei zone de către noile generații, precizează biziday.
Semne similare de recuperare au fost documentate pentru balenele cu cocoașă din jurul vestului Peninsulei Antarctice. Odată cu dispariția fenomenului vânătorii de balene, mările polare sunt repopulate. Habitatele sunt relativ curate și, pentru moment, bogate în resurse.
Dar, în următoarele decenii, balenele de la poli se vor confrunta cu mai alte surse noi de stres, de la încălzirea apelor și până la poluare. Subțierea calotelor polare și perioadele mai lungi fără gheață din timpul verii, fac mai facil accesul la Oceanul Arctic și la cel din jurul Antarcticii, traficul maritim este în creștere, iar balenele sunt vulnerabile atât la zgomotul acestora dar și la riscul de coliziune.
Dar nu toate speciile de balene vânate odată par să se recupereze, cașaloții din emisfera sudică și balenele cenușii de la vest de Insula Sakhalin fiind exemple notabile de specii aflate în continuare în pericol.
Vânătoarea de balene, mai ales în apele îndepărtate ale polilor de nord și de sud, a împins multe subspecii în pragul dispariției. Peste 1,3 milioane de balene au fost ucise în doar 70 de ani, numai în jurul Antarcticii. Vânătoarea comercială de balene a fost interzisă în 1986 în temeiul moratoriului Comisiei internaționale pentru vânătoarea de balene (IWC). Însă mai multe state, printre care Islanda, Norvegia și Japonia au continuat să vâneze balene.
FOTO Unsplash/Georg Wolf