- Publicitate -
Ad imageAd image

BĂIUȚ – Inițiativă de (re)amenajare a unor trasee turistice demarată de un grup de voluntari

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Comuna Băiuț este una din comunele din județ unde multe activități se fac cu ajutorul voluntarilor. Este singura comună din județ promovată de motocicliști la întrunirile moto, iar singura șansă a zonei este dezvoltarea turismului montan. Este o zonă apreciată de turiști îndeosebi vara, dar și căutată de cei care vor să ajungă din Maramureș mai repede la Cluj. Valea Strâmbului este zona cea mai căutată vara pentru grătare și camping.
Din iubire pentru natură și grijă pentru turiști o mână de voluntari au pornit un proiect de marcare a unor trasee turistice. Ultima realizare a lor – Vf. Văratec.
„Marcarea traseelor către vârful muntelui s a făcut prin montarea unur stâlpi și indicatoare (realizate prin forțe proprii) debarasarea crengilor de pe poteci pentru accesibilitate cât și ecologizarea zonei!”, spune viceprimarul Pintea Cecilia.
„Tot ceea ce facem noi, nu e un proiect, e o inițiativă a noastră ca și grup, în calitate de iubitori de drumeții și de munte. Am hotărât împreună să marcăm traseele aferente traseelor deja marcate care apar și pe hartă, unele dintre ele, iar pe viitor vor apărea și restul. Totodată, punctăm un lucru important, faptul că tot ce facem și o să mai facem este în mod voluntar din contribuții și resurse proprii, fără alte finanțări (aici pentru cârcotași).
Pe viitor ne putem „lăuda” cu faptul că vrem să facem cunoscute și alte obiective turistice de care nu s-a prea auzit și să continuăm cu marcarea traseului – Tăul Văratecului, Piatra Sermetieș, vf. Prislop etc. și bineînțeles să reamenajăm traseele deja marcate: triunghiul albastru, dunga roșie , bulina roșie și triunghiul roșu (care mai necesită câteva îmbunătățiri). Ne gândim, că după acel „potop” și nouă ne era greu să găsim anumite „puncte”, de aceea am decis să fim de ajutor și pentru alți iubitori de plimbări pe munte și păduri, așa fiindu-le mai ușor de găsit obiectivele turistice.
S-a început și marcarea unui traseu de ciclism, pe care s-a lucrat în urmă cu ceva vreme, doar că din lipsă de timp nu am reușit finalizarea, însă, urmează. Având în vedere, în ceea ce privește „greul” putem spune că e „floare la ureche”, pentru că tot ce facem, o facem din suflet și cu drag! De la mână la mână și cu înțelegere, vom reuși tot ceea ce ne propunem! Ca și completare, la Tăul Văratecului găsim planta carnivoră „Roua cerului””, ne-a declarat Reka Bertoti, unul dintre voluntarii implicați.
FOTO Pintea Cecilia/facebook
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu