Baimareanul Cosmin Andron este unul dintre cei mai ambitiosi iubitori de munte din tara noastra. In luna iunie va pleca in Alaska pentru o noua expeditie. Iata cateva date despre el si despre unde va ajunge luna viitoare.
Data nasterii: 6 noiembrie 1976;
Pregatire: Licentiat in filosofie si antropologie; Doctor in filosofie al Universitatii din Londra.
Ocupatie: Profesor; Director al Centrului pentru Cooperare Internationala din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Bucuresti.
Practica alpinismul din 1989, fiind instructor de Alpinism si Coordonator al Comisiei de Alpinism din cadrul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada.
Membru al Clubului Alpin Britanic, al Clubului Alpin Austriac si al Clubului Sportiv Alternative Timisoara. Din 1989 am practicat alpinismul (prin toate ramurile sale) in Romania, Bulgaria, Polonia, Italia, Anglia, Scotia, Tara Galilor, Franta, SUA, Thailanda si China.
„In aceasta perioada: am deschis trasee alpine, de escalada traditionala, gheata si mixt, atat in Europa cat si in Asia. Am participat la competitii nationale si internationale in Romania, Anglia si China. Am parcurs in maniera solitara o serie de trasee dificile in Romania, Anglia, China si in Alpi. Sunt primul si, deocamdata, singurul roman care a deschis, trasee noi, tehnice si de mare dificultate in Tibet.
Doua dintre aceste trasee au fost mentionate in presa internationala de specialitate: Alpinist (USA) 2006, Shanye (China) 2006 si 2007, The American Alpine Journal (USA) 2007, Japanese Alpine News (Japan) 2009”, a precizat Cosmin Andron.
Obiectivul principal al expeditiei este parcurgerea traseului Cassin Ridge. Deschis in 1961 de o echipa italiana, ramane si azi unul dintre traseele tehnice foarte dificile de abordare a muntelui. „In functie de conditiile meteorologice si de conditia in care voi gasi traseul il voi aborda fie solitar fie cu partener. Tot in functie de timpul disponibil si de conditii este posibil sa incerc si un alt traseu tehnic fie pe Denali fie pe Mount Hunter. La 6.194 m, Denali este cel mai inalt munte al Americii de Nord” a continuat Cosmin.
Desi varful a fost atins in premiera in 1913 niciunul dintre trasee nu este usor, apropierea de cercul polar, vremea instabila, distantele mari si pericolele obiective facand orice abordare a muntelui obiectul unei expeditii.
Dintre trasee, ruta normala, West Buttress, desi nu este un traseu tehnic sau dificil in mod deosebit, necesita intre 16 si 17 zile pentru a fi parcurs. Fiind localizat in zona subpolara, Denali prezinta in mod regulat temperaturi de -40 de grade Celsius, vanturi puternice de peste 160 km pe ora si vreme schimbatoare. Traseul Cassin a fost urcat in premiera in anul 1961 de catre o echipa italiana condusa de legendarul alpinist Riccardo Cassin. Prima ascensiune a durat mai mult de 3 saptamani. Traseul implica portiuni tehnice sustinute, culoare de gheata cu inclinatie intre 60 si 80 de grade, precum si portiuni extensive de escalada pe stanca.
Incepand cu jumatatea superioara a traseului, in cazul unui esec, posibilitatile de retragere sunt limitate si extrem de dificile. Posibilitatile de bivuac (campare) sunt limitate si expuse pericolelor obiective.
Lungimea propriu-zisa a traseului este de 2.700m si incepe in jurul altitudinii de 3.800m Din punct de vedere tehnic traseul Cassin are gradul 5 (pe o scala pana la 6) in timp ce ruta normala are gradul II. Expeditia poate fi urmarita online la www.alaska10.wordpress.com.
Ciprian DOCHITA