Toți vrem și cerem un oraș și o țară ca afară, dar cu comportament de roman autentic. Degeaba se face modernizare îîn oraș dacă nu știm să prețuim ce avem. Vrem un oraș curat ca afară, atunci să ne comportăm ca atare. Să nu mai aruncăm gunoiul din casă la coșul stradal, să nu ne fie lene să aruncăm ambalajul în coșul stradal aflat la cațiva metri de noi sau să nu ne învățăm copiii că este ok să manance semințe la locul de joacă și să arunce pe jos.
Mobilierul stradal a devenit ținta preferată a unor băimăreni puși pe distrus. Nu scapă nimic, toalete ecologice mazgălite, coșuri stradale vandalizate, stații de autobuz cu mesaje fel de fel, indicatoare rutiere desenate sau vopsite și exemplele pot continua. Este o parte din Baia Mare pe langă care trecem zilnic și care ne arată gradul de civilizație al unora dintre noi. Și nu e vorba doar de tineri, ci și de persoane de varsta a III-a care aruncă chiștoacele de țigări pe stradă, dand exemplu nepoților că așa se face ca om mare. Ca om mare nu arunci pe jos resturi de mancare, plasticuri pe stradă, dand nepotelului un exemplu de AȘA NU și apoi tot tu ești cu gura mare că orașul nu e curat și toți sunt corupți.
Cei care sunt prinși că vandalizează mobilierul stradal și nu numai riscă amenzi de pană la 500 de lei potrivit Legii 61 din 1991, iar potrivit HCL 223 din 2013 amenzile pleacă de la 500 și pot ajunge pană la 2000 de lei. În plus, vorbim de alte probleme cu legea dacă avem de a face cu infracțiunea de distrugere, caz în care riști să petreci un timp după gratii. Poate părinții ar trebui să își învețe copiii că astfel de gesturi aduc probleme în familie.
Dragoș HOJDA