Baia Mare va avea doi noi cetățeni de onoare. Unul este un fost sportiv al orașului

Ad imageAd image

Consilierii locali sunt așteptați maine, în ultima zi a lunii octombrie, la o ședință de Consiliu Local unde pe ordinea de zi se va afla și proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare” celei care este Aneta Pătrășcoiu. Aceasta s-a născut în Baia Mare, la data de 17 octombrie 1967. Puțini știu că Pătrășcoiu a adus prima medalie olimpică din natația romanească.

„A început înotul la vârsta de nouă ani la Clubul Municipal Baia Mare, sub îndrumarea antrenorului emerit Gheorghe Demeca. Primul titlu de campioană națională a fost obținut la vârsta de 10 ani, în 1977, an în care au fost stabilite și primele recorduri naționale. În 1981 și 1982 participarea la puternicul concurs ”Prietenia” i-a adus medalii de aur și argint în probele de spate. Anul 1981 a însemnat pentru doamna Aneta (Anca) Pătrășcoiu înscrierea în ierarhia campionilor naționali de seniori la 400 m liber.

Un an mai târziu, a devenit dublă vicecampioană europeană de juniori, în cadrul competiției desfășurate în 1982 la Viena, iar în 1983 a participat la primul campionat de seniori, obținând locul 4 la 200 m spate. La ediția Los Angeles 1984 a Jocurilor Olimpice doamna Aneta (Anca) Pătrășcoiu s-a calificat în finala probei de 200 m spate cu al șaptelea timp și a cucerit medalia de bronz – prima distincție olimpică din istoria natației românești.

Din 1 ianuarie 1985 a fost legitimată la Clubul Dinamo București, unde si-a continuat cariera sportivă antrenată de Cristina Șopterian. Succesele sportive au continuat cu locul 7 la proba de 200 m spate din cadrul campionatelor Mondiale de la Madrid din 1986, medaliile de aur și argint obținute la Jocurile Bunăvoinței desfășurate la Moscova în același an (probele de 200 m și 100 m spate), trofeul de argint (ștafetă 4 x 200 m liber) și finale la la 100 si 200 m spate la Campionatul European desfășurat la Strasbourg în 1987 și cu cinci medalii obținute la Jocurile Mondiale Universitare de la Zagreb: aur la 100 și 200 m spate și trei medalii de argint”, se arată în raportul de specialitate la acest proiect de hotărare.

Băimăreanca, la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, s-a calificat în trei finale și s-a clasat pe locul 6 în probele de 100 m spate și 200 m mixt. S-a retras din activitatea competițională în anul 1990, însă a devenit antrenor de înot pentru copii de toate vârstele în 2010 şi a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului: A revenit în activitatea competițională participând la evenimente de Masters, în cadrul cărora se concurează pe categorii de vârstă și cluburi. Dintre rezultatele notabile obținute menționăm: locul 9 la proba de 100 m spate la categoria 40-44 ani în 2010, locul 2 la 100 m spate în 2011 și bronz cu ștafeta clubului Tribeach la proba de 4 x 50 m mixt”.

Titlul de cetățean de onoare îl va primi și Rodica Pop, care „a motivat, educat și condus 7 generații de elevi, care au beneficiat de consiliere pe tot parcursul ciclului gimnazial. De-a lungul întregii activități, Rodica Pop a susținut integrarea copiilor cu cerințe educative speciale în școlile de masă, desfășurând o muncă deosebită de educație remedială cu numeroși profesori și elevi”.

De numele Rodicăi Pop se leagă proiecte precum Socrates Măsuri de integrare școlară a copiilor marginalizați, cu probleme de învățare sau cu părinți imigranți, proiect care a cuprins consilierea a 40 de cadre didactice, diriginți și învățători, din școală pentru a dezvolta abilități de rezolvare a conflictelor și a situațiilor de criză educațională.

„În iunie 2011, s-a implicat într-o acţiune de caritate şi astfel le-a dăruit elevilor de la Liceul de Nevăzători din Cluj-Napoca multe pachete de hârtie Braille, fabricată în Germania, pentru a-și tipări carți din literatura naționala și universală. Doamna Rodica Pop a organizat a organizat expoziții muzeale pentru nevăzători: BUCURIA ATINGERII, la Baia Mare, permițând acestora accesul la cultura muzeală. Aceste acțiuni s-au concretizat ulterior în proiectul național Bucuria Atingerii -Tur tactil pentru nevăzători, desfășurat pe parcursul a 4 ediții (2008, 2009, 2012 și 2016) în colaborare cu Liceul de Nevăzători din Cluj-Napoca, finanțat de AFCN și premiat de ICOM-CECA, la Rio de Janeiro 2013.

A coordonat din partea Romaniei proiectul european Roma ROUTE, in parteneriat cu Consiliul Europei, prin care a sprijinit accesul la cultură al copiilor școlari de etnie roma cu situație materială foarte precară.
Proiectul local “Muzeu fără bariere” 2008 a vizat activități de voluntariat din cadrul ASOC , în urma cărora 25 de copii cu dizabilități au fost cuprinși în programul de activități educativ muzeale desfășurate în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, asigurându-li-se intrarea gratuită în muzeu.

Proiectul multicultural 2015-2016, Maramureș-Tezaur viu, finanțat prin EEA Grant și Guvernul României, promovează internațional patrimoniul cultural multietnic (români, maghiari, germani, ucrainieni și romi). În luna august 2015 au avut loc 4 spectacole în Islanda cu dansuri românești, maghiare și țigănești, oferind șanse egale tuturor etniilor din regiune de a-și promova cultura”, se arată în proiectul de hotărare care va fi supus dezbaterii.

FOTO cosr.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu