- Publicitate -
Ad imageAd image

Baia Mare: In cativa ani, tarifele la salubritate ar putea exploda – CJ Maramures inca nu a rezolvat problema gropilor ecologice

Ad imageAd image

In urmatorii ani, preturile pentru serviciile de salubritate ar putea exploda, in cazul in care conducerea judetului nu va gasi solutii pentru realizarea celor doua gropi ecologice.

Reprezentantii Drusal SA afirma ca, in prezent, baimarenii beneficiaza de cele mai mici tarife pentru salubritate, comparativ cu principalele orase din tara (6 lei/persoana/luna).

Actualele tarife ar putea creste de 3-4 ori, daca deseurile menajere nu se vor mai putea prelucra in apropierea municipiului.

Actuala rampa de gunoi, situata la iesirea din oras, spre Satu Nou de Jos (apartinand de comuna Grosi), este autorizata pana in anul 2017, afirma Cristian Marosan, reprezentantul Garzii Drusal.

Dupa aceasta data, gunoaiele trebuie depozitate in alta locatie. Ioan Cardos, directorul SC Drusal SA, afirma ca solutiile cautate in prezent de Consiliul Judetean sunt foarte importante.

„Daca vom prelucra in judet, vor fi anumite costuri. Cu diferente. Pentru o groapa amplasata in partea de sud a judetului, costurile de transport vor fi mai mici, dar daca vom avea o singura locatie, in Maramuresul Istoric, atunci tarifele vor fi, cu siguranta, mai mari decat in prezent”, spune Cardos.

Acesta mai precizeaza ca deplasarea in alt judet, pentru depozitarea deseurilor, ar implica niste costuri foarte mari. Mai mult, exista o incertitudine legata de anumite locatii.

„Preturile vor creste de cateva ori, poate de chiar si de patru ori, daca vom transporta deseuri in alte judete. Una dintre variante ar putea fi la Oradea, oras situat la o distanta de 400 km dus-intors”, afirma directorul societatii de salubrizare.

Inca de acum zece ani, societatea Drusal a identificat modalitati de atragere de fonduri, pentru realizarea unei gropi ecologice, insa proiectul nu s-a putut pune in practica, din cauza faptului ca la nivel de judet s-a avut in vedere o solutie similara, iar pentru acelasi tip de investitie se poate acorda doar o singura finantare.

Termenul limita pentru identificarea si aprobarea locatiilor este 15 decembrie. Dupa expirarea acestei perioade, proiectul privind realizarea gropilor ecologice in Maramures va fi lipsit de finantare pe bani europeni.

Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, spune ca au fost identificate doua locatii in Maramuresul Istoric si una in partea de sud.

„Acestea se afla la peste o mie de metri. Dar sa vedem daca ele corespund din punct de vedere al structurii solului. Acum trebuie finalizate studiile geo-topo (in cursul saptamanii viitoare), dupa care noi vom trimite datele la Agentia de la Cluj si la Minister”, spune Marinescu.

Proiectul trebuie finalizat pana la sfarsitul anului 2012.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu