Azi se implinesc 63 de ani, de la abdicarea Regelui Mihai

Ad imageAd image

Pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai era constrans de autoritatile comuniste sa renunte la tron, in aceeasi zi fiind proclamata Republica Populara Romana.

Pe 30 decembrie 1947, Regelui Mihai – aflat la Sinaia, unde urma sa petreaca Revelionul – i se solicita de catre primul ministru Petru Groza o audienta de urgenta. Regele ajunge la Bucuresti si il primeste pe Groza, care vine insotit de prim-secretarul Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Dupa un schimb de replici in care, potrivit marturiilor Regelui, cei doi interlocutori il ameninta, inclusiv aratand un pistol, monarhul semneaza actul abdicarii sale.

„In viata Statului roman s-au produs in ultimii ani adanci prefaceri politice, economice si sociale, cari au creat noi raporturi intre principalii factori ai vietii de Stat. Aceste raporturi nu mai corespund astazi conditiunilor stabilite de Pactul fundamental – Constitutia tarii – ele cerand o grabnica si fundamentala schimbare. in fata acestei situatiuni, in deplina intelegere cu factorii de raspundere ai tarii, constient si de raspunderea ce-mi revine, consider ca institutia monarhica nu mai corespunde actualelor conditiuni ale vietii noastre de Stat, ea reprezentand o piedica serioasa in calea dezvoltarii Romaniei.

In consecinta, pe deplin constient de importanta actului ce fac in interesul poporului roman, abdic pentru mine si pentru urmasii mei de la Tron, renuntand pentru mine si pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al Romaniei. Las poporului roman libertatea de a-si alege noua forma de Stat”, se arata in decretul de abdicare. In aceeasi zi, este convocata Adunarea Deputatilor, care proclama republica populara.

„Prin inlaturarea monarhiei, se deschid democratiei noastre populare, cai noi de marete infaptuiri. Muncitori, tarani si intelectuali, ostasi, subofiteri si ofiteri, cetatene si cetateni! Sa inaltam noua forma de viata a Statului nostru, Republica Populara Romana, Patria tuturor celor ce muncesc cu bratele si cu mintea, de la orase si de la sate”, se spunea in Proclamatia Guvernului comunist.

e-politic.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu